Pred mestnimi hišami popoldne napovedujejo zbore z minuto molka. Oblasti voznika cestnega terenca obtožujejo naklepnega uboja kolesarja po tem, ko se je sprl z njim.

"Ne moremo več dopuščati takšne trivializacije nasilja na cestah. Tako kot vsi drugi udeleženci v prometu imajo tudi kolesarji in pešci, ki izberejo trajnostne in okolju prijazne načine prevoza, temeljno pravico do varnosti," je v izjavi zapisala kolesarska zveza.

V glanem mestu napovedujejo zbor protestnikov na Trgu republike od 17. ure dalje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident se je zgodil v torek v pariškem 8. okrožju. Po tragičnem dogodku so francoske oblasti uvedle preiskavo proti 52-letnemu vozniku cestnega terenca zaradi suma umora, je sporočilo tožilstvo. Zanj so odredili tudi predkazenski pripor.

Preiskovalci na podlagi izjav prič in posnetkov kamer sumijo, da je moški po sporu namerno povozil 27-letnega kolesarja. Voznikov odvetnik je za televizijsko hišo BFMTV povedal, da voznik ni nameraval ubiti kolesarja in da je morda izgubil nadzor nad vozilom.

Pariško županjo Anne Hidalgo je po navedbah francoske tiskovne agencija AFP smrt kolesarja pretresla. Hidalgo se že leta zavzema za širitev kolesarskih stez v prestolnici.

Žrtev je bila član združenja, ki se zavzema za izboljšanje kolesarske infrastrukture v Parizu.