V Ženevi so v ponedeljek potekali pogovori visokih predstavnikov ZDA in Rusije, namenjeni predvsem zmanjšanju napetosti zaradi ruskega kopičenja sil ob meji z Ukrajino. Po končanem srečanju sta obe strani potrdili, da preboja niso dosegli, sta se pa strinjali, da se bodo pogovori nadaljevali.

"Potrebovali bomo še nekaj krogov, preden bomo imeli predstavo o tem, kje smo," je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Peskov in dodal, da za zdaj ni prav veliko razlogov za optimizem. "Naivno bi bilo verjeti, da bo en krog pogovorov dal rezultat," je dejal.

Sorodna novica Ženevski pogovori ZDA in Rusije glede Ukrajine brez preboja

Pogovori v Ženevi so sicer predstavljali tretji krog pogovorov v okviru strateškega varnostnega dialoga, za katerega sta se junija lani dogovorila predsednika obeh držav, Joe Biden in Vladimir Putin.

Zahodne države skrbi kopičenje ruskih vojakov ob ukrajinski meji in na priključenih ozemljih v Ukrajini, kar po njihovem mnenju kaže na možnost nove invazije na to državo, potem ko si je Rusija leta 2014 priključila Krim.

Rusija te načrte zanika in Zahodu očita, da sam spodbuja napetosti. Od ZDA in Nata v zameno za zmanjšanje napetosti na meji z Ukrajino pričakuje varnostne zaveze, da se zavezništvo ne bo širilo na vzhod in da ne bodo nameščali ofenzivnega orožja blizu ruske meje.