Na britanskem zunanjem ministrstvu obtožbe proti diplomatom zavračajo kot popolnoma neutemeljene in poudarjajo svojo zavezanost zaščiti nacionalnih interesov.

"Akreditacije šestim uslužbencem političnega oddelka britanskega veleposlaništva v Moskvi (...) je rusko zunanje ministrstvo preklicalo kot povračilni ukrep za večkratna sovražna dejanja Londona," izjavo ruske zvezne varnostne službe FSB navaja francoska tiskovna agencija AFP. FSB diplomate obtožuje izvajanja "subverzivnih dejavnosti in zbiranja obveščevalnih podatkov".

Služba naj bi razpolagala tudi z materialnimi dokazi, da London "usklajuje zaostrovanje mednarodnih političnih in vojaških razmer". Po njenih navedbah so na sektorju za Vzhodno Evropo in Srednjo Azijo na britanskem zunanjem ministrstvu usklajevali poteze s ciljem strateškega poraza Rusije.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je dejala, da se ministrstvo v celoti strinja z oceno FSB-ja o dejavnostih britanskih diplomatov. "Britansko veleposlaništvo je v veliki meri kršilo omejitve dunajske konvencije," je dejala.

Medtem je ruska televizija Rossia 24 predvajala fotografije diplomatov in posnetke, kako zapuščajo državo, poroča AFP. Identitet šestih diplomatov uradno še niso potrdili.

"Današnje obtožbe FSB-ja proti našim zaposlenim so popolnoma neutemeljene," so se v sporočilu za javnost odzvali na britanskem zunanjem ministrstvu in dodali, da je London zavezan zaščiti svojih nacionalnih interesov.

Diplomatsko zaostrovanje z ruske strani se je zgodilo na dan obiska britanskega premierja Keira Starmerja v Washingtonu, kjer bo s predsednikom ZDA Joejem Bidnom razpravljal tudi o pozivu Ukrajine za odpravo omejitev pri uporabi zahodnega orožja proti ciljem na ruskem ozemlju.