V nekaterih delih velemesta s skoraj 25 milijoni prebivalcev so ob prihodu tajfuna Pulasan zaznali rekordne količine padavin, vremenske razmere pa so se že nekoliko umirile.

Šanghaj je v četrtek zvečer po lokalnem času dosegel tajfun Pulasan, ki je s seboj prinesel obilne padavine in sunke vetra s hitrostjo do 83 kilometrov na uro, poročata francoska tiskovna agencija AFP in kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Vremenski postaji v dveh okrožjih v mestu sta v šestih urah zaznali več kot 300 milimetrov padavin, kar je največ doslej od začetka beleženja. Ob tem je poplavilo številne ulice in ceste, evakuirali so nekaj več kot 100.000 ljudi, začasno so bile prekinjene nekatere povezave s trajekti in vlaki.

Za zdaj sicer ni poročil o hujši škodi ali smrtnih žrtvah, več območij, ki jih je zjutraj poplavilo, pa so že počistili, potem ko so se vremenske razmere sredi dneva nekoliko umirile. Neurje naj bi po napovedih postopoma slabelo, medtem ko se bo pomikalo proti notranjosti države.

Šanghaj sta tako v zgolj tednu dni prizadela dva tajfuna, čeprav je bilo stanje precej hujše na začetku tedna ob udaru tajfuna Bebinca, ki je bil najhujši tajfun v kitajskem velemestu od leta 1949. Znanstveniki ob tem svarijo, da podnebne spremembe povzročajo vse pogostejše in intenzivnejše ekstremne vremenske pojave.