Gre za že drugo izstrelitev tovrstnih raket s strani Severne Koreje v zadnjem tednu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Balistične rakete so bile po navedbah Seula izstreljene z območja Kaechon, preletele pa so približno 400 kilometrov. "V pripravah na dodatne izstrelitve je naša vojska okrepila nadzor ter si z zavezniki iz Tokia in Washingtona tesno izmenjuje informacije," je še dodala južnokorejska vojska.

Izstrelitev je potrdila tudi Japonska, tamkajšnja obalna straža pa poroča, da je ena od raket padla v morje. Ob tem plovila poziva, naj se padlim predmetom ne približujejo. Japonski obrambni minister Minoru Kihara je pozneje potrdil, da so rakete padle zunaj japonske izključne ekonomske cone. Dodal je, da poročil o škodi za zdaj ni.

Severna Koreja je sicer že v četrtek izstrelila več balističnih raket kratkega dosega. Kot so takrat poročali severnokorejski mediji, naj bi šlo za preizkus "novega tipa 600-milimetrskega sistema za večkratno izstrelitev raket".

Čeprav proti Severni Koreji veljajo številne mednarodne sankcije, ki naj bi omejile njen jedrski in raketni program, pa Pjongjang že leta razvija rakete, tudi takšne, ki bi lahko nosile jedrske konice. Napetosti na Korejskem polotoku se zato že dolgo zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povišala število preizkusov raket in okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA.