Program, ki bi po predvidevanjih vlade več kot pol milijona priseljencem olajšal pot do državljanstva, predvsem pa jih zaščitil pred deportacijami, je administracija predsednika Joeja Bidna predstavila junija, veljati pa je začel prejšnji teden.

16 zveznih držav se je novi zakonodaji uprlo z argumentom, da jih stane več milijonov dolarjev v obliki stroškov javnih storitev za te priseljence.

Zvezni sodnik je delno ugodil tožilcem teh zveznih držav, ki so vložili tožbo, in za dva tedna ustavil izvajanje programa, s pojasnilom, da si tak ukrep zasluži podrobnejši pregled.

Začasno zadržani program ponuja pot do državljanstva tistim, ki so poročeni z državljani ZDA in so v državi najmanj deset let. Poleg pol milijona priseljencev bi program po vladnih podatkih koristil še 50.000 ljudem, mlajšim od 21 let, katerih starši so poročeni z državljani ZDA.

Zvezni sodnik ima možnost, da po 14 dneh znova podaljša začasni ukrep. Ameriški organi v tem času lahko še naprej sprejemajo prijave priseljencev, a jih ne smejo obravnavati.

Vprašanje migracij bo eno ključnih na prihajajočih volitvah, kjer se bo Bidnova podpredsednica Kamala Harris za predsedniški stolček spopadla z republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom.