Bennett je dosledno opozarjal na kršitve človekovih pravic v Afganistanu, odkar je bil leta 2022 imenovan na položaj. Mednarodno skupnost je pozival, naj ne normalizira vnovične talibanske vladavine.

Vstop v državo so mu prepovedali, ker da je širil propagando in zato njegovim besedam ne morejo zaupati. "Izpostavljal je drobne težave in jih poudarjal s ciljem propagande," je povedal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid.

Talibani so po prevzemu oblasti v skladu s strogo razlago islama uvedli številne omejitve za ženske. Njihova vlada poslabšuje razmere za izobraževanje žensk in deklic.

Talibanskih oblasti tudi tri leta po vnovičnem prevzemu oblasti ne priznava nobena država, vendar je mednarodna skupnost zaradi humanitarne krize in grožnje terorizma ohranila dialog z njimi.

Konec junija so se talibani prvič udeležili konference v Katarju pod okriljem ZN-a, na kateri so razpravljali o razmerah v Afganistanu, toda njihov pogoj za udeležbo je bil, da o onemogočanju žensk ne razpravljajo, kar je v mnenjskem članku za časopis New York Times obsodil tudi Bennett.

Kljub onemogočanju poročevalca misija ZN-a v Afganistanu (Unama) nadaljuje delo spremljanja in poročanja o stanju človekovih pravic v državi.