Iransko zunanje ministrstvo je danes zaradi sankcij in nekonstruktivnih vtisov evropskih partnerjev poklicalo na zagovor štiri evropske diplomate, je poročala iranska tiskovna agencija Irna.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so v sredo v skupni izjavi obsodile iransko dobavo balističnih raket Rusiji. Ob tem so proti Teheranu uvedle nove sankcije, s katerimi so preklicale dvostranske sporazume z islamsko republiko na področju zračnega prometa.

Po besedah vodje sektorja za Zahodno Evropo na iranskem zunanjem ministrstvu Madžida Nilija Ahmadabadija je Zahod začel izvajati sovražno politiko do Irana. Na nedavne ukrepe se bodo ustrezno odzvali, je dodal.

Sankcije so uvedli za podjetja, za katera domnevajo, da so vpletena v dobavo iranskega orožja Rusiji. Med njimi je tudi iranska letalska družba Iran Air, ki leti na več evropskih destinacij, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Iran zaradi svojega jedrskega programa, kršitev človekovih pravic in bližnjevzhodne politike postaja vse bolj politično in gospodarsko izoliran. V zadnjih letih zato krepi odnose z Rusijo in Kitajsko, kar se kaže tudi z dobavo brezpilotnih letalnikov Rusiji, skupaj z zavezniki trdijo v Kijevu.

Iranske oblasti očitke odločno zanikajo.