V enem od napadov so storilci na cesti ustavili več vozil in ustrelili skupno 23 ljudi, večinoma iz Pandžaba.

Odgovornost za napade je v izjavi za javnost prevzela Osvobodilna vojska Balučistana (BLA). "Potrdili smo 39 smrtnih žrtev več usklajenih napadov, ki so jih izvedli teroristi BLA-ja," je za AFP povedal tiskovni predstavnik regionalne vlade.

Po navedbah oblasti so separatisti izvedli napade v najmanj treh okrožjih najrevnejše pakistanske province, kjer se varnostne sile že dolgo borijo proti sektaškemu, etničnemu in separatističnemu nasilju. To se je posebej okrepilo po tem, ko so v sosednjem Afganistanu oblast leta 2021 znova prevzeli talibani.

Napadi so bili med drugim usmerjeni proti policijskim in drugim varnostnim objektom, železniški progi, ki Pakistan povezuje z Iranom, in železniškemu mostu, ki prestolnico province Kveto povezuje s preostalo državo.

V napadu, ki je zahteval največ žrtev, je več deset napadalcev zaustavilo več vozil na cesti, ki Balučistan povezuje s Pandžabom, identificiralo potnike iz Pandžaba in jih 23 ustrelilo, so še sporočile oblasti. BLA je sicer v izjavi zatrdil, da je bila akcija usmerjena proti pripadnikom varnostnih organov.