Učitelji zahtevajo zvišanje plač, ki so zdaj nižje od državnega povprečja, in večjo varnost v šolah. Vlada jim je ponudila 12-odstotno zvišanje plač, kar pa so zavrnili, poročajo srbski mediji.

V Beogradu so zaposleni v šolstvu protestirali pred sedežem ministrstva za izobraževanje, kjer so nekaj časa tudi blokirali promet. Sporočili so, da ne bodo odstopili od svojih zahtev za izboljšanje materialnega položaja in zagotovitev varnosti v šolah, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Učitelji od vlade med drugim zahtevajo, da spremeni kazenski zakonik, ki bi določal višje kazni za napade na učitelje. Druga ključna zahteva je, da vlada izhodiščno plačo učitelja izenači s povprečno plačo v Srbiji in da plače v enakem odstotku zviša tudi za vse druge zaposlene v šolstvu, navaja portal N1 Srbija.

Izhodiščna plača učitelja trenutno znaša okoli 730 evrov, državno povprečje pa je okoli 850 evrov, kar bi pomenilo približno 20-odstotno zvišanje plač.

Vlada je zaposlenim v šolstvu ponudila 12-odstotno zvišanje plač za učitelje in osemodstotno zvišanje za druge zaposlene v šolstvu.

Predstavniki sindikatov so ponudbo vlade, ki je 12-odstotno zvišanje plač ponudila samo učiteljem, ne pa tudi drugim zaposlenim v šolstvu, označili kot ponižujočo in nedopustno.

Predsednica srbskega sindikata za izobraževanje Valentina Ilić je po poročanju Bete danes napovedala, da se bodo zaposleni v šolstvu čez dva tedna znova zbrali v Beogradu, če vlada ne bo odgovorila na njihove zahteve.

V Srbiji je po podatkih ministrstva za izobraževanje 1274 osnovnih in 581 srednjih šol. V njih je skupno zaposlenih 116.215 ljudi. Srbija izobraževanju namenja 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko evropsko povprečje znaša 4,7 odstotka BDP-ja.