Cifuentesova svojih dejanj ne zanika, a meni, da gre za politično gonjo proti njej. Foto: Reuters
Cifuentesova svojih dejanj ne zanika, a meni, da gre za politično gonjo proti njej. Foto: Reuters
Cristina Cifuentes je ena vidnejših članic vladajoče Ljudske stranke. Foto: Reuters

Cifuentesovo je pokopala objava posnetka nadzornih kamer v nekem supermarketu iz leta 2011, na katerem je razvidno, kako varnostniku vrača ukradene proizvode. Šlo naj bi za dve stekleni embalaži kreme proti gubicam, vredni 40 evrov.

53-letna političarka je objavo posnetka na spletni strani OK Diario označila za osebni napad nanjo. "Ta objava je del kampanje nadlegovanja s ciljem, da bi me strmoglavili," je dejala, ob tem pa priznala, da je posnetek pristen.

"Šlo je za nenamerno napako, ki se zdaj izrablja proti meni. Tu ne gre več samo za politiko, ampak je osebno," je dejala. "Zaradi tega posnetka sem bila že pred dvema letoma tarča izsiljevanja, tokrat pa vam lahko zatrdim, da so šli čez vse meje."

Pozivi k odstopu
Cifuentesova se je morala že prejšnji teden odreči svojemu magisteriju, ko je prišlo na dan, da sta bila dva podpisa na dokumentu ponarejena, navaja BBC.

Kritik je bila deležna tudi Univerza kralja Juana Carlosa, ki je Cifuentesovi ponarejen magisterij podelila, s tem da Cifuentesova ni bila niti na enem predavanju niti ni napisala magistrske disertacije.

Ko je portal Eldiario.es konec marca zgodbo o lažnem magisteriju objavil, je Cifuentesova navedbe ostro zanikala in portalu zagrozila s tožbo, preden je predložila magistrski certifikat. A kar dva od treh podpisnikov dokumenta sta se oglasila, da sta bila njuna podpisa ponarejena. Univerza je nato sporočila, da disertacije Cifientesove ne najde in da je očitno ni napisala.

Predstojnik pravne fakultete, ki je sprva Cifuentesovo zagovarjal, je bil medtem suspendiran, namestnik predstojnika pa je v znak protesta zaradi ponarejenih podpisov že pred tem sam odstopil.

Ena vidnejših političark
Cifuentesovo, eno vidnejših političark v španski vladajoči desnosredinski Ljudski stranki (PP), so politični nasprotniki k odstopu pozivali že zaradi afere z magisterijem. Danes je na novinarski konferenci povedala, da je svoj odstop nameravala sporočiti prihodnji teden, a je zaradi zadnjih obtožb z napovedjo pohitela.

Njen odstop je hud udarec za španskega premierja Mariana Rajoya, čigar stranko v zadnjem času pesti vrsta korupcijskih škandalov. Z odstopom se je Cifuentesova ognila glasovanju o njeni nezaupnici, s katero bi po njenih besedah oblast v Madridu prevzela levica. Rajoy je dejal, da je predsednica Madrida ravnala pravilno, ko je podala svoj odstop.