Zakritega s plinsko masko in na invalidskem vozičku so predsednikovi spremljevalci ob pomoči vojske pretihotapili Rafaela Correo iz bolnišnice, kjer je bil talec upornih polcistov. Foto: EPA
Zakritega s plinsko masko in na invalidskem vozičku so predsednikovi spremljevalci ob pomoči vojske pretihotapili Rafaela Correo iz bolnišnice, kjer je bil talec upornih polcistov. Foto: EPA
Rafael Correa po rešitvi
Predsednik Rafael Correa se je v čustvenem govoru po rešitvi iz policijske bolnišnice zahvalil svojim privržencem in vojski za podporo. Foto: Reuters

V četrtek je v tej južnoameriški državi izbruhnil vsesplošni policijski upor, ker je policistom ljudska skupščina na predlog vlade zmanjšala prispevke in ukinila bonitete k njihovim plačam. Uporni policisti so zasedli največjo policijsko postajo v prestolnici Quito, za nekaj ur pa so celo prevzeli nadzor nad pristajalno stezo osrednjega mednarodnega letališča v državi.

Upor zahteval prvi dve smrtni žrtvi
Correo so napadli s solzivcem in odpeljali v policijsko bolnišnico, kjer je postal talec upornih pripadnikov zakona. Ko je v okolici bolnišnice, kjer je bilo zbranih več sto policistov, padel mrak, je predsedniku zvesta vojska napadla. Med samim napadom so zakrinkanega predsednika na invalidskem vozičku pretihotapili iz bolnišnice, nato pa so vojaki prevzeli nadzor nad objektom in pri tem aretirali številne upornike. V kratkem, a ostrem spopadu sta bila po poročilu ekvadorskega Rdečega križa ubita najmanj dva policista.

Po rešitvi nagovor narodu in državi
Samo nekaj minut zatem se je 55. predsednik Ekvadorja že pojavil na balkonu predsedniške palače v Quitu, kjer se je več tisoč glavi množici zahvalil za podporo. "Preživel sem najbolj žalosten dan svojega predsednikovanja," je v čustvenem nagovoru državi sporočil Correa, ki je obtožil opozicijsko Patriotsko družbo (PSP) za podpihovanje nemira in spodbujanja k državnem udaru.

Veliko slavje levičarskega predsednika
"Največja zahvala gre tistim herojem, ki so me spremljali na tem nevarnem potovanju. Kljub nevarnosti in obkolitvi, so ministri in politiki prišli k meni na pomoč. Če bi bilo potrebno, bi tudi umrli. S tem pogumom in lojalnostjo, nas nič ne more poraziti," je nasprotnikom sporočil 47-letni levičarski predsednik.

"Brez milosti do upornikov!"
Na novinarski konferenci, ki je sledila nagovoru je bil predsednik Correa še jasnejši in ostrejši: "Do upornikov bomo brez milosti. Ne bomo ne odpustili ne pozabili!" Predsednik je napovedal temeljito čiščenje policijski vrst in popolno reorganizacijo. V petek zjutraj je svoj odstop predsedniku že ponudil poveljnik ekvadorske policije.

Politično nemirna država
Levo usmerjeni Correa, ki je študiral v ZDA, je na oblast v Ekvadorju v začetku leta 2007. Ekvador ima dolgo zgodovino politične nestabilnosti in v desetletju pred prihodom Corree so množični ulični protesti med gospodarsko krizo odnesli kar tri predsednike. Tokratni protesti pa so bili prvi, odkar je vodenje države prevzel Correa.

Odločna podpora sosednjih držav
Sosednja Peru in Kolumbija sta v znak solidarnosti s predsednikom Correo zaprla meji, bolivijski predsednik Evo Morales pa je voditelje južnoameriških držav pozval, naj se v petek sestanejo v Buenos Airesu. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izrazil zaskrbljenost zaradi dogajanja v Ekvadorju, medtem ko je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton izrazila polno podporo predsedniku Correi.