Jemenci so se prejšnji teden že podali na ulice. Foto: EPA
Jemenci so se prejšnji teden že podali na ulice. Foto: EPA

Saleh velja za enega ključnih ameriških zaveznikov v boju proti teroristični mreži Al Kaida in je na oblasti že od leta 1978, najprej kot predsednik Severnega Jemna in od leta 1990 naprej še kot predsednik združenega Jemna. Njegov trenutni mandat se bo iztekel leta 2013.

"Popustil sem v interesu države. Interesi države so pomembnejši od osebnih interesov," je članom parlamenta in vojske dejal 64-letni Saleh, ki je zatrdil, da ne bo nobenih sprememb ustave, ki bi mu dovolile ponovno kandidaturo na volitvah ali dedovanje predsedniškega položaja.

Do Salehovih obljub prihaja dan pred napovedanim množičnim protestom, imenovanim "dan besa", ki ga organizira opozicija in naj bi bil nekakšen kazalnik, kako odločeni so prebivalci Jemna, da sledijo protestnikom v Tuniziji in Egiptu. "Opozicijo pozivam, da zamrzne vse načrtovane proteste, shode in zborovanja," je dejal Saleh.

Največja opozicijska skupina v državi, Islamistična islah stranka, je sveženj predsednikovih koncesij označila za pozitiven korak, a zdaj pričakuje konkretne poteze. Vseeno bo organizirala protestni shod, kot je bilo načrtovano, ob tem pa je obljubila, da bo poskrbela za red. "To je miroljuben boj, prek katerega lahko ljudje izrazijo svoje želje," je dejal podsekretar stranke Mohamed Al Sadi.

Problem za problemom
Jemen se pogosto omenja kot naslednjo "propadlo" državo, kot je to primer s Somalijo, ki leži na drugi strani Adenskega zaliva. A vzrok za to ni samo v dolgoletni vladavini enega človeka, ampak v nizu drugih težav, kot so okrepljena navzočnost Al Kaide, upor predstavnikov šiitske manjšine, vnovične odcepitvene težnje južnega dela in še posebej huda revščina, s katero se spopadajo prebivalci, od katerih jih tretjina trpi za kroničnim pomanjkanjem hrane.