Berlusconi in Prodi nista našla skupnega jezika glede kandidata za predsednika države. Foto: EPA
Berlusconi in Prodi nista našla skupnega jezika glede kandidata za predsednika države. Foto: EPA
Levo Romano Prodi, desno Giorgio Napolitano
Levica pod vodstvom Prodija trdno podpira Napolitana v bitki za predsedniško mesto. Foto: EPA

Najverjetnejši novi premier Romano Prodi je že pred tretjim krogom dejal, da bo njegova Unija vztrajala pri svojem kandidatu, 80-letnem dosmrtnem senatorju Giorgiu Napolitanu, ki mu je Berlusconijev blok odrekel podporo.

Nekateri volivci so v prvih treh krogih pustili veliko praznih glasovnic, spet drugi pa so na tajnem glasovanju napisali zelo presenetljiva imena. Za novega predsednika so bili med drugim predlagani oče Pij, menih, ki je umrl let 1968 in so ga leta 2002 razglasili za svetnika, hči zadnjega italijanskega kralja Umberta II. in celo slavni italijanski pevec Vasco Rossi.

V prvih treh krogih je bila za zmago potrebna dvetretjinska večina, v četrtem krogu, ki bo v sredo, pa bo dovolj navadna večina, torej 506 od 1010 glasov. Prodijeva stran ima teoretično 541 glasov, kar pomeni, da ima Napolitano velike možnosti za zmago.

Večina glasovnic praznih
Že v tretjem krogu volitev je tako večina poslancev levosredinske Unije Romana Prodija kot desnice pod vodstvom Silvia Berlusconija oddala prazne glasovnice, preostali poslanci pa so dali največ glasov Massimu D'Alemi in Umbertu Bossiju.

Odhajajoči premier Silvio Berlusconi je po njem dejal, da ni veliko možnosti, da bi z levico pod vodstvom najverjetnejšega novega premierja Romana Prodija dosegli dogovor.

Presenečenje v prvem krogu
V ponedeljkovem prvem krogu je največ glasov dobil Gianni Letta, ki ga je predlagal Berlusconi. Drugo mesto je zasedel Massimo D'Alema, tretje pa 80-letni dosmrtni senator Giorgio Napolitano, ki ga je kot svojega kandidata predstavila levica.

Dozdajšnjemu predsedniku Carlo Azeglio Ciampi se sedemletni mandat izteče v soboto. Ko bo izvoljen novi predsednik, bo ta lahko podelil mandat za sestavo nove vlade Romanu Prodiju.