Premier Thabane in sedanja žena Maesiah sta osumljena sodelovanja pri umoru njegove nekdanje žene Lipolelo Thabane pred tremi leti. Foto: AP
Premier Thabane in sedanja žena Maesiah sta osumljena sodelovanja pri umoru njegove nekdanje žene Lipolelo Thabane pred tremi leti. Foto: AP

80-letni premier je v televizijskem nagovoru "neimenovane organe pregona" obtožil spodkopavanja demokracije in sporočil, da je na ulice poslal vojsko, "ki bo sprejela ustrezne ukrepe proti tem elementom ter zagotovila mir in red v državi".

Vojska naj bi ob tem pomagala tudi vzpostaviti 24-dnevno prepoved gibanja v državi, kjer niso potrdili še niti enega primera novega koronavirusa, poroča Al Džazira.

Do zob oboroženi vojaki s čeladami in neprebojnimi jopiči so prevzeli nadzor na ulicah, po navedbah neimenovanega vira za francosko tiskovno agencijo AFP pa je vojska aretirala policijskega komisarja Holoma Molibelija, njegovega namestnika Paseko Moketeja in še enega policista.

Thabane se otepa pozivov k odstopu

Policijski preiskovalec Paseko Mokete, ki naj bi ga aretirala vojska, pred sodiščem ob prvem sojenju premierju februarja letos. Foto: AP
Policijski preiskovalec Paseko Mokete, ki naj bi ga aretirala vojska, pred sodiščem ob prvem sojenju premierju februarja letos. Foto: AP

Napotitev vojske na ulice je zadnja epizode politične krize v državi s površino 30.000 kvadratnih kilometrov.

Policija je februarja letos podala ovadbo zoper premierja zaradi domnevne vpletenosti v umor nekdanje žene. Na Thabaneja se vrstijo pritiski po odstopu, ki pa se jih premier otepa.

Marca letos je Thabane za tri mesece razpustil parlament, potem ko je ta sprejel zakonodajo, ki mu prepoveduje sklic novih volitev v primeru nezaupnice. Ustavno sodišče je v petek njegovo razpustitev parlamenta razveljavilo.

Še isti mesec je nato naročil policijsko preiskavo članov svoje vladajoče stranke All Basotho Convention, ki so zahtevali njegov takojšni odstop. Obtožil jih je strmoglavljanja vlade.

Premier je kmalu po policijski ovadbi napovedal svoj odstop, vendar ne takoj, temveč v času do 31. julija, kot razlog je navedel svoja leta.

Prva obravnava na sodišču v prestolnici Maseru je potekala februarja letos. Thabanejevi odvetniki so zatrdili, da premier zaradi imunitete ne more biti kazensko preganjan. Zdaj je na vrsti ustavno sodišče, ki mora odločiti, ali se sojenje lahko nadaljuje.

Umor Lipolelo Thabane razburil Lesoto

58-letna Lipolelo Thabane je bila ustreljena le dva dni pred inavguracijo Thabaneja leta 2017. Premier in takratna žena pa sta bila v času umora, ki je močno pretresel 2,2 milijona prebivalcev Lesota, v dolgotrajnem postopku ločitve.

Dva meseca po umoru se je Thabane poročil s takrat 35-letno Maesaiah Thabane, s katero je živel že v času umora. Policija je sodelovanja pri umoru obtožila tudi njo.