Cestinova in Hasslauerjeva menita, da lahko le s poroko zaščitita svoje otroke (slika je simbolična). Foto: EPA
Cestinova in Hasslauerjeva menita, da lahko le s poroko zaščitita svoje otroke (slika je simbolična). Foto: EPA

Sodišče je o prepovedi odločalo na zahtevo Corinne Cestino in Sophie Hasslauer, lezbičnega para s štirimi otroki, ki se je po desetih letih v civilnem partnerstvu želel poročiti.

Cestinova in Hasslauerjeva po zaslugi zakonsko priznanega civilnega partnerstva, v Franciji znanega kot PACS, uživata določene davčne olajšave in druge finančne ugodnosti, a menita, da bi jima morale pripadati tudi druge ugodnosti, ki bi jima jih prinesla poroka. "Poroka je edina rešitev v smislu zaščite najinih otrok, delitve starševskih pooblastil, ureditve problemov z dedovanjem in tudi s skrbništvom, če bi ena od naju umrla," pravita.

O diskriminatornosti naj odločajo zakonodajalci
Osemčlansko ustavno sodišče je v svoji razsodbi ugotovilo, da definicija zakonske zveze kot "zveze moškega in ženske" v dveh členih francoskega civilnega zakonika ni v neskladju z ustavo.

Pri vprašanju, ali so istospolni pari zato izpostavljeni diskriminaciji, so ustavni sodniki odgovorili, da morajo o tem odločati zakonodajalci. Če bi hoteli zakonodajo na tem področju spremeniti, bi morala pobuda priti od politike oziroma parlamenta, je še ugotovilo sodišče.

Odvetniki Cestinove in Hasslauerjeve so izrazili upanje, da bodo politiki besede ustavnih sodnikov razumeli kot spodbudo za pripravo novega zakona.

Le Penova: Večina gejev ne želi pravice do poroke
Voditeljica skrajno desničarske Nacionalne fronte Marine Le Pen je izrazila ogorčenje, da je ustavno sodišče sploh odločalo o ustavnosti zakona. Dejala je, da popolnoma nasprotuje istospolnim porokam in da so Francozi tisti, ki bi morali odločati o veljavnosti zakona, ne ustavno sodišče.

Le Penova verjame, da večina homoseksualcev ne zahteva pravice do poroke. "Velika večina homoseksualcev ne zahteva pravice, da bi bili drugačni, temveč da bi jih pustili pri miru," pravi.

V več državah članicah EU-ja, kot so Španija, Portugalska, Belgija, Nizozemska in Švedska, so poroke istospolnih parov uzakonjene, podobno tudi v Južnoafriški republiki, Argentini, Kanadi in nekaterih zveznih državah v ZDA. V Franciji po zadnji javnomnenjski raziskavi take poroke zagovarja kar 58 odstotkov Francozov.