Protestnica proti osnutku zakona o prepovedi splava v Španiji ima na trebuhu napisano
Protestnica proti osnutku zakona o prepovedi splava v Španiji ima na trebuhu napisano "Tukaj jaz odločam". Foto: MMC RTV SLO/EPA

Predlog socialistov je bil v španskem parlamentu, kjer ima vladajoča Ljudska stranka premierja Mariana Rajoya večino, preglasovan s 183 glasovi proti 151.

Vlada bo sicer k (za mnoge spornemu) zakonu verjetno sprejela še dopolnila, preden bo zakon dokončno zaživel v resničnosti.

Ta pa za številne Španke ni nič kaj prijetna. Osnutek zakona namreč predvideva, da je splav v Španiji dovoljen le, če ženska zanosi ob posilstvu ali če ginekolog presodi, da je ogroženo zdravje matere ali je zarodek resno deformiran.

"Zakon bo Španke razdelil v dve skupini"
Glede na javnomnenjske raziskave osnutku zakona nasprotuje kar 80 odstotkov vprašanih Špancev, med njimi tudi katoličani, ki menijo, da je popolnoma nepotreben.

Namestnica predsednika socialistične stranke Elena Valenciano je dejala, da "se bodo Španke znova razdelile na dve skupini: na tiste, ki si bodo lahko privoščile pot v tujino, kjer bodo opravile splav, in na tiste, ki si tega ne bodo mogle privoščiti".

Osnutku zakonu, ki spreminja tistega iz leta 2010, ki je ženskam dovoljeval opravljanje splava do 12. tedna nosečnosti, izjemoma do 22. tedna, so v preteklih dneh na protestih nasprotovali številni ljudje. In to tako v Španiji kot drugje po Evropi, tudi v Sloveniji.

Zahteva po odstopu pravosodnega ministra
Protestniki v Španiji so zahtevali odstop pravosodnega ministra Alberta Ruiza-Gallardona, ki je bil predlagatelj spremembe zakona. Minister je v svojo obrambo dejal, da so imeli pravniki na tehtnici pravice žensk in nerojenega otroka. Osnutek zakona je že podprla tudi Cerkev.