Francoski borznik je dobro proučil varnostne sisteme in izpeljal prevaro stoletja. Foto: EPA
Francoski borznik je dobro proučil varnostne sisteme in izpeljal prevaro stoletja. Foto: EPA
Banka Societe Generale
Vodstvo banke je zgroženo nad prevaro. Foto: EPA
Prijet bančni prevarant

Francoska policija je v Parizu prijela borznega posrednika, ki je banko Societe Generale oškodoval za 4,9 milijarde evrov.

Jeroma Kerviela so odpeljali na zaslišanje. Po francoskih zakonih lahko policija osumljence zadržuje 24 ur, preden jih obtoži, vendar lahko ta rok podaljša. Mladi posrednik se v javnosti ni pokazal, odkar je Societe Generale presenetila finančni svet s priznanjem, da je utrpela rekordne izgube. Kerviel je po odkritju prevare sam priznal, da je okradel banko, potem pa izginil.

Preiskali stavbo banke in stanovanje osumljenca
Policisti so v petek ponoči preiskali poslovno stavbo Societe Generale v Parizu, a po besedah tiskovnega predstavnika niso dobili nobenih uporabnih podatkov. Preiskali so tudi stanovanje Jeroma Kerviela, krivca za prevaro, in od tam odnesli nekaj kovčkov, katerih vsebina je še neznana.

Družina prepričana v nedolžnost
31-letni Kerviel, ki se je banki pridružil leta 2000 in je prevaro tudi sam že priznal, je po razkritju pobegnil. Policisti so ga vztrajno iskali, njegova družina pa še vedno trdi, da je nedolžen. "Nanj so zvalili odgovornost za prevaro, a on ni kriv," je povedal član Kervielove družine.

Je Kerviel resnično deloval sam?
Prevara je pretresla francosko in svetovno javnost, nikomur pa ni jasno, kako lahko tak posel izpelje en sam človek. Odzval se je tudi francoski premier Francois Fillon, ki ni mogel skriti svojega začudenja. "Težko si predstavljam, kako lahko en sam človek v relativno kratkem času tako močno oškoduje neko podjetje," je dejal.

Prvi mož banke je prepričan, da je Kerviel, ki je letno zaslužil nekaj manj kot 100.000 evrov, prevaro izvedel sam. Iz Societe Generala so sporočili, da so njegove goljufije temeljile na povsem preprostih transakcijah, a so bile zakrite s "prefinjenimi in raznolikimi tehnikami". Po njihovem mnenju je Kerviel ob prevari izkoristil poznavanje varnostnega sistema.

Kratkoročna izguba Societe Generale
Takoj po odkritju prevare so trgovanje z delnicami banke ustavili, po vrnitvi na trg pa so izgubile 3,6 odstotka vrednosti. Kljub temu naj bi imela banka za leto 2007 od 600 do 800 milijonov evrov dobička, natančno poročilo o svojem poslovanju pa bodo predstavili 21. februarja.

B. T.

Prijet bančni prevarant