Prisluškovalna afera tabloida je pretresla britansko javnost. Foto: EPA
Prisluškovalna afera tabloida je pretresla britansko javnost. Foto: EPA
News of the World
News of the World je po izbruhu škandala prenehal izhajati. Foto: EPA

Novinar Clive Goodman, ki je omenjeno pismo napisal že pred štirimi leti in z njim postavil na laž svoje nekdanje nadrejene, je bil leta 2007 obsojen zaradi vdiranja v telefone in je moral tudi v zapor. Po odsluženi kazni je na nekoč najbolj prodajani britanski tabloid napisal pritožbo, ker so ga odpustili.

Goodman namreč trdi, da so mu odgovorni, med drugim nekdanji urednik Andy Coulson, obljubili, da bo lahko službo obdržal, če v sodno obravnavo ne bo vpletal časopisa ali drugih zaposlenih. "Tega nisem storil in pričakujem, da bo časopis držal obljubo," je zapisal.

Po njegovih besedah se je o vdiranju v telefone pri News of the World "veliko razpravljalo" na vsakodnevnih uredniških sestankih, dokler "nedvoumnih" komentarjev na to temo ni prepovedal urednik, ki naj bi vso zadevo skušal prikriti.

Goodmanovo pismo je objavil odbor britanskega parlamenta za medije. Trditve nekdanjega novinarja mečejo senco dvoma na vztrajanje časopisa in njegovega lastnika News International, da je bil Goodman edini novinar, ki je bil vpleten v prestrezanje glasovnih sporočil na telefonih.

S tabloida v kabineta premierja
Po obsodbi Goodmana leta 2007 je Coulson odstopil s položaja urednika News of the World in od takrat vseskozi zanikal, da je vedel za vdiranje v telefone.

Po tam je postal vodja za stike z mediji pri britanskem premierju Davidu Cameronu, a je januarja odstopil pod pritiskom novih obtožb, da je sporna praksa v času njegovega urednikovanja presegala le enega novinarja.

Član parlamentarnega odbora za medije Tom Watson je napovedal verjetno ponovno zaslišanje vodje News Corporation za Evropo in Azijo Jamesa Murdocha, sina lastnika medijskega imperija Ruperta Murdocha, saj bi radi prišli do dna nekaterim nejasnostim v zvezi z njegovim prvim pričanjem sredi julija. Pojavil se je namreč sum, da je v svojem pričanju zavajal.

Murdoch je na pričanju dejal, da ni vedel za elektronsko sporočilo iz leta 2008, iz katerega je razvidno, da vdiranje v telefone ni bilo omejeno samo na enega novinarja tabloida, temveč je bilo širše. Nekdanji urednik tabloida Colin Myler in nekdanji vodja pravne službe Tom Crone sta pozneje zatrdila, da sta mu za sporočilo povedala.