Osama Bin Laden - živ ali mrtev, obujeno geslo Američanov, ki verjamejo, da brez njega ne morejo dobiti obračuna z Al Kaido. Foto: EPA
Osama Bin Laden - živ ali mrtev, obujeno geslo Američanov, ki verjamejo, da brez njega ne morejo dobiti obračuna z Al Kaido. Foto: EPA
Stanley McChrystal in Karl Eikenberry
Veleposlanik ZDA in poveljujoči general v Afganistanu sta v Washingotnu podprla nov pristop predsednika Baracka Obama. Foto: EPA
David Petraeus
David Petraeus je bil pobudnik sprememb v Iraku, ki so umirile vojno v državi, katero so leta 2003 zasedle ZDA. Foto: EPA

Poveljujoči častnik ameriških sil v Afganistanu je na pričanju pred senatno komisijo na washingtonskem Kapitolu sočasno še poudaril, da samo ujetje ali smrt najbolj iskanega človeka na svetu ne bo še pomenilo razpada Al Kaide.

McChrystal verjame v postopen uspeh
"Verjamem, da je Bin Laden ikona, čigar obstoj opogumlja Al Kaido kot svetovno teroristično organizacijo," je McChrystal predstavil svoje mnenje o pomembnosti delovanja in življenja 52-letnega Savdijca, ki je navdihnil skupino, ki je izvedla napade 11. septembra 2001 v ZDA.

McChrystal je tudi prepričan, da bo dodatnih 30 tisoč ameriških vojakov omogočilo uspeh v Afganistanu. Američani načrtujejo, da bodo v prihodnjih 18 mesecih porazili talibane in razbili mrežo Al Kaide, nato se bodo julija 2011 lahko začeli umikati iz srednje Azije.

Petraeus: Ocena o (ne)uspehu šele čez leto dni
"Potrebna je potrpežljivost. Do naslednjega decembra se je treba vzdržati ocen o uspehu ali neuspehu nove strategije v Afganistanu," je general David Petraeus posvaril kongresnike pred primerjanjem Iraka in Afganistana. Po oceni vojaka, ki je predlagal spremembo strategije v Iraku, bo napredek v Afganistanu počasnejši in bolj postopen.

Pri republikancih zelo priljubljeni general je zagovornik nove Obamove strategije, hkrati pa je politične predstavnike posvaril: "Nasilje se bo najverjetneje stopnjevalo, posebej spomladi, ko se bo izboljšalo vreme." Patreaus je mnenja, da se bo v Afganistanu položaj najprej poslabšal, preden se bo lahko govorilo o izboljšanju.
V letu in pol podvojitev afganistanskih sil
Do takrat naj bi izurili in usposobili dodatne afganistanske varnostne sile, ki naj bi ob začetku umika ZDA skupaj štele kar 282 tisoč mož oziroma 50 odstotkov več kot zdaj. Čez 18 mesecev naj bi Afganistan razpolagal s 123 tisoč pripadniki policije in vsaj 159 tisoč vojaki. Uradniki iz Pentagona so ocenili, da letni stroški enega afganistanskega vojaka znašajo 25 tisoč dolarjev, toda Američani pričakujejo, da si bodo finančno breme delili z donatorji.

ZDA že več let v temi glede Bin Ladna
Ameriški obrambni minister Robert Gates je pretekli konec tedna priznal, da ZDA že več let nimajo zanesljivih informacij o gibanju bin Ladna. V nedeljo je James Jones, svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost, razkril, da je še najboljša ocena, da je Osama bin Laden v Severnem Vaziristanu. "Kdaj na pakistanski strani meje, kdaj pa na afganistanski strani," je Jonesov podatek, kje je Bin Laden.

Ameriški veleposlanik v Afganistanu Karl Eikenberry, ki je pred senatno komisijo pričal za generalom McChrystalom, je dodal: "Za Američane in druge ljudi po svetu je pomembno, da bo Osama bin Laden nekega dne ubit ali ujet in pripeljan pred sodišče."

Krivda na strani Busheve administracije
Prejšnji mesec je senatni odbor za zunanjo politiko izdal poročilo, ki je administracijo nekdanjega predsednika ZDA Georgea W. Busha obdolžilo pomanjkanja truda pri iskanju bin Ladna, še posebej pri njegovem begu med boji v jamah Tore Bore konec leta 2001 v Afganistanu.