Cabral je bil najbolj znan po svoji pesmi
Cabral je bil najbolj znan po svoji pesmi "No soy de aqui, ni soy de alla (Nisem od tukaj, niti nisem od tam), ki je doživela vrsto priredb. Foto: Reuters

74-letni Cabral in njegov voznik sta bila ubita v Ciudadu Guatemala, ko sta se peljala proti letališču. Cabral se je v Gvatemali mudil v okviru svoje turneje po Srednji Ameriki.

"V avtomobil je bilo izstreljenih 18 nabojev," je sporočil tiskovni predstavnik gvatemalskega predsednika Alvara Coloma, ki je po tragični smrti pevca že govoril z argentinsko predsednico Cristino Fernandez in ji izrekel sožalje.

Motiv za umor za zdaj še ni znan. Očividci so poročali, da so videli črne avtomobile, iz katerih so streljali na beli range rover, v katerem je bil pevec, in tudi na spremljevalno vozilo. Oblasti preiskujejo, ali je šlo za poskus ropa ali za načrtovani napad.

"Gre za dobro načrtovan napad," je prepričana gvatemalska Nobelova nagrajenka za mir Rigoberta Menchu, ki je dejala, da je njena država postala zatočišče za mednarodne kriminalce, saj se ti zavedajo, da bodo v Gvatemali ostali nekaznovani.

Gvatemala je ena najrevnejših držav v Srednji Ameriki in ima eno najvišjih stopenj umorov v Latinski Ameriki.

V Argentini so televizije prekinile svoj program z novico o smrti njihovega pevca, ki je skoraj slep zaslovel v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je veljal za protestnika in je moral v letih vojaške diktature v domovini pobegniti v izgnanstvo v Mehiko.