Sharon Bialek (v ozadju njena odvetnica Gloria Allred) je prva od štirih ženski, ki so Caina obtožile spolnega nadlegovanja, ki je spregovorila v javnosti. Foto: EPA
Sharon Bialek (v ozadju njena odvetnica Gloria Allred) je prva od štirih ženski, ki so Caina obtožile spolnega nadlegovanja, ki je spregovorila v javnosti. Foto: EPA
Herman Cain
Herman Cain, ki se poteguje za republikansko predsedniško nominacijo, velja za edinega resnega kandidata Mittu Romneyju. Foto: EPA

Sharon Bialek je v ponedeljek v New Yorku stopila pred kamere in na tiskovni konferenci povedala, da je Caina prvič spoznala na letni konvenciji Nacionalnega združenja restavracij, ki ga je takrat vodil Cain. Opisala ga je kot toplega in pozornega, tako do nje kot do njenega fanta. Ko je mesec dni pozneje izgubila službo pri združenju, se je obrnila na Caina, ali bi ji lahko pomagal, da bi našla drugo delovno mesto v združenju.

Tako je k republikanskemu kandidatu pristopila leta 1997 v Washingtonu in ga prosila za službo. Cain naj bi ji takrat pod krilo potisnil roko in ji skušal potisniti glavo k svojemu mednožju. Bialekova naj bi se mu uprla in rekla, da ima fanta in da ni prišla zaradi tega, Cain pa naj bi ji odvrnil: "Saj hočeš službo, ali ne?"

Bialekovo brani razvpita odvetnica Gloria Allred
Bialekova, ki je že četrta ženska, ki Cain obtožuje spolnega nadlegovanja, je prva, ki je stopila pred kamere. Ob sebi je imela odvetnico Glorido Allred, ki je stara znanka televizijskih ekranov, saj pogosto sodeluje v odmevnih primerih. Branila je že dekle obsojenega morilca Scotta Petersona Amber Frey, ljubico golfista Tigerja Woodsa Rachel Uchitel in družino Nicole Brown Simpson. Odvetnica je ob tem povedala, da ima dve izjavi tedanjega fanta Bialekove in njene dobre prijateljice in oba trdita, da jima je takrat povedala o Cainovem dejanju.

Cain zavrnil vse obtožbe
Cainov tiskovni predstavnik J. D. Gordon je po nastopu Bialekove takoj sporočil, da so vse navedbe o nadlegovanju lažne, saj naj Cain po njegovih besedah ne bi nikoli nikogar nadlegoval. Gordon je Allredovo označil za veliko donatorko demkratske stranke in jo obtožil, da je v javnost spravila lažne obtožbe Caina ravno v trenutku, ko se je država končno začela ukvarjati z ogromnim dolgom. Cain se skuša neprijetnim vprašanjem izogniti z zavračanjem dajanja izjav o škandalu, a mu to po vsej verjetnosti ne bo uspelo, saj so za ameriške medije in javnost spolni škandali v politiki še posebej škodljivi.

Herman Cain, temnopolti poslovnež iz zvezne države Georgie, se je v zadnjih tednih vse bolj vzpenjal po lestvici priljubljenosti republikanskih predsedniških kandidatov, v nekaterih anketah je celo dohitel ali prehitel Mitta Romneyja. A se je znašel v središču škandala z domnevnim spolnim nadlegovanjem, ki bi lahko škodil njegovi kandidaturi.

Nadlegovanja so ga obtožile že tri ženske
Prejšnji teden sta dve nekdanji uslužbenki Nacionalnega združenja restavracij povedali, da ju je Cain spolno nadlegoval, in proti njemu vložili tudi prijavo. Cain je skupaj s svojim štabom takrat dajal nejasne izjave o podrobnostih, a je odločno zanikal kakršno koli nadlegovanje. Ženski sta nato od združenja dobili odpravnino in podpisali dokument, s katerim se zavetujeta, da o podrobnostih ne bosta govorili v javnosti, in za zdaj se tega držita.

Tiskovna agencija AP je našla še tretjo žensko iz tistih časov, ki prav tako trdi, da jo je Cain nadlegoval, a do zdaj še ni vložila prijave niti ni stopila pred kamere.

Cain obtožuje vse po vrsti
Cain je za izbruh škandala najprej obtožil kampanjo svojega protikandidata, teksaškega guvernerja Ricka Perryja, vendar on to odločno zanika, zato je začel Cain obtoževati "liberalne" medije. Zdaj bo imel priložnost, da na obtožbe odgovori neposredno Bialekovi, ki zase trdi, da je republikanka.

Caina je v bran vzel tudi njegov kolega in protkandidat Newt Gingrich, ki je napadel medije, da ne spoštujejo svojih standardov. A to bi se lahko obrnilo proti njemu, saj tega mediji niso delali niti v 90. letih, ko so zaradi spolnega škandala preganjali takratnega predsednika Billa Clintona, Gingrich pa je na položaju predsednika predstavniškega doma kongresa vodil prizadevanja za Clintonovo odstavitev.