Harryja sta na letališču pričakala brat William in oče Charles. Foto: EPA
Harryja sta na letališču pričakala brat William in oče Charles. Foto: EPA
Harry se je vrnil iz Afganistana

V vojaškem oporišču v Oxfordshiru, kamor je prišel skupaj s približno 170 soborci, ki se jim je končal mandat, sta ga pričakala oče Charles in brat William. 23-letni princ se je moral vrniti domov, potem ko so nekateri mediji objavili natančen kraj, kjer se bojuje, zaradi česar je britansko obrambno ministrstvo odločilo, da obstaja prevelika nevarnost napada nanj.

Pred vrnitvijo iz pokrajine Helmand je Harry dejal, da je v Afganistanu užival, saj mu novinarji niso bili ves čas za petami. "Nočem posedati v Windsorju, ker na splošno nimam tako zelo rad Anglije, in lepo je biti proč od medijev in časopisov."

Britansko obrambno ministrstvo je sklenilo dogovor z britanskimi in tujimi mediji o neporočanju glede Harryjevega služenja v Afganistanu, a pred nekaj dnevi so ameriški, potem pa še drugi mediji prekršili dogovor, in skrbno čuvana skrivnost je prišla na dan, Harry pa se je moral vrniti domov.

Harry eden izmed fantov
Harry, ki ima čin polkovnika, je bil nameščen v pokrajini Helmand, po besedah načelnika britanske vojske Richarda Dannatta pa je v operacijah polno sodeloval in je bil izpostavljen enakim tveganjem kot njegovi sovojaki. Harryjeva enota je bila odgovorna za klicanje zračnih napadov na položaje talibanskih upornikov in za patrulje po vaseh, pri tem pa se je spopadala tudi z domnevnimi oboroženimi nasprotniki. Poveljnik Andrew Mackey je dejal, da je Harry svoje dolžnosti opravil z odliko. Po mnenju vojaških analitikov mu bo služnje v Afganistanu pomagalo pri njegovi vojaški karieri.

K. T.

Harry se je vrnil iz Afganistana