23-letni Harry je za očetom princem Charlesom in bratom princem
Williamom tretji v vrsti za britanski prestol. Foto: EPA
23-letni Harry je za očetom princem Charlesom in bratom princem Williamom tretji v vrsti za britanski prestol. Foto: EPA
Harry v Afganistanu
Po besedah Dannatta je Harry zgleden vojak v Afganistanu. Foto: Reuters

Harry, ki ima čin polkovnika, je nameščen v provinci Helmand, po besedah načelnika britanske vojske Richarda Dannatta pa v operacijah polno sodeluje in je izpostavljen enakim tveganjem kot njegovi sovojaki.

Harryjeva enota naj bi bila odgovorna za klicanje zračnih napadov na položaje talibanskih upornikov in za patrulje po vaseh, pri tem pa se je spopadala tudi z domnevnimi oboroženimi nasprotiniki.

Mediji so molčali
V Afganistanu je že od decembra lani, o tem pa mediji skladno z dogovorom med britanskim obrambnim ministrstvom in medijskimi hišami niso javno poročali. Kljub temu pa je vest pricurljala na spletne strani avstralskih, nemških in ameriških medijev.

Pred dnevi je Harry neki medijski hiši dal tudi intervju. "Ko bo ta film objavljen, me bo verjetno vsak, ki jih podpira, skušal najti. Menim, da je tukaj veliko fantov, za katere upam, da ne bodo tarča napadov, amapak, kot pravim, zdaj ko bo ta film objavljen, bodo ljudje vedeli, da sem tukaj, in brez dvoma bom jaz prva tarča," je dejal princ.

Dannatt pa je dejal, da se bo s Harryjevimi nadrejenimi pogovoril, ali je njegova prisotnost še smiselna. "Medije pozivam, da zdaj ne poročajo o vsakem njegovem koraku in nas skušajo razumeti," dodaja načelnik britanske vojske, ki je tudi sprejel odločitev, da Harryja pošljejo v Afganistan, hkrati pa se z mediji dogovorijo za molk. "Njegov prispevek v operacijah je bil zgleden," je še povedal Dannatt.

M. R.