Foto:
Foto:

Za Hodorkovskega, ki je najbogatejši prebivalec Rusije, so ruski tožilci vložili obtožnico za sedem kriminalnih dejanj, ob tem pa poudarili, da gre tako za obtožnice proti njemu osebno kot tudi kot direktorju naftnega podjetja Jukos.

Kot je povedal Aleksander Šadrin, tiskovni predstavnik naftne družbe Jukos, so Hodorkovskega, lastnika Jukosa, na letališču v Novosibirsku v dramatični akciji aretirali zamaskirani pripadniki ruske obveščevalne službe, potem ko je z zasebnim letalom priletel iz Moskve. Naftna družba Jukos je že zavrgla vse obtožbe proti njihovemu direktorju in jih označila za absurdne.

Politični obračun pred volitvami
V začetku tedna so ruski preiskovalci pregledali marketinško podjetje, ki dela za rusko liberalno politično stranko Jabolko. Znano je, da Hodorkovski denarno podpira Jabolko, proces proti njemu in stranki pa mnogi vidijo kot politični obračun pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo v Rusiji konec leta.

Finančne nepravilnosti v Jukosu?
Ruski tožilci že preiskujejo nekatere visoke predstavnike Jukosa in nameravajo pregledati še sporne pogodbe za vrtanje, kar bi lahko po mnenju poznavalcev odvrnilo tuje vlagatelje.

Nedavna združitev Jukosa z rivalskim podjetjem Sibneft je ustvarila peto največjo naftno družbo na svetu, katere tržna vrednost je okoli 40 milijard ameriških dolarjev. Izjavo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da naj bi se za delni prevzem Jukosa zanimala tudi ameriška naftna družba Exxon Mobil, pa nobeno od podjetij doslej še ni komentiralo.