Merdare. Foto: Reuters
Merdare. Foto: Reuters

B92 je poročal, da je v torek zvečer približno 50 ljudi blokiralo Merdare, tudi s traktorji in tovornjaki.

Kosovsko ministrstvo za zunanje zadeve in diasporo je na Facebooku zapisalo, da so "srbske kriminalne skupine blokirale mejni prehod Merdare". Državljanom, ki so že vstopili v Srbijo, so sporočili, naj uporabljajo druge prehode ali vstopijo na Kosovo iz Severne Makedonije. Svetovalo je prehoda Mutivode in Bela zemlja. Kosovo je zaradi stopnjevanja napetosti in barikad 10. decembra že zaprlo dva mejna prehoda.

Na severu Kosova so kosovski Srbi danes postavili nove barikade. "Na severu države, ponoči, so kriminalne osebe oziroma skupine še naprej postavljale barikade in s tem dodatno ovirale svobodo gibanja. Po uradnih informacijah so postavili tudi dve barikadi s težkimi vozili," je sporočila kosovska policija.

Kosovski premier Albin Kurti je medtem posvaril, da so mednarodnim silam Kfor dali potreben čas in prostor za delovanje za odpravo barikad, da pa "se ta čas zdaj izteka". Kurti je na seji vlade še poudaril, da so barikade kosovskih Srbov nezakonite, nesprejemljive in da jih ne bodo tolerirali.

Barikade, ki ovirajo svobodo gibanja, ne morejo obstati, je dodal ter poudaril, da se Priština ne bo pogovarjala, niti sodelovala s "kriminalci, ki so postavili barikade, ampak jih bo aretirala". Dejal je še, da "te zločince, ki so jih sankcionirale ZDA in Velika Britanija, podpira predsednik Srbije Aleksandar Vučić s ciljem destabilizacije regije oziroma spodkopavanja ozemeljske celovitosti Kosova".

Srbski policist izpuščen v hišni pripor

Medtem so nekdanjega srbskega policista Dejana Pantića, čigar aretacija je v začetku decembra zaostrila razmere na severu Kosova, po odločitvi vrhovnega sodišča premestili v hišni pripor. Kot je za srbsko televizijo N1 povedal njegov sin Predrag, gre za veliko zmago in povedal, da družina čuti olajšanje.

Po aretaciji Pantića 10. decembra so kosovski Srbi začeli postavljati barikade na cestah na večinsko srbskem severu Kosova, pri katerih vztrajajo še danes. Pantić je bil eden od srbskih policistov, ki so novembra dali odpoved v kosovski policiji v skladu z odhodom kosovskih Srbov iz kosovskih institucij po zahtevi Prištine za zamenjavo srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

Barikade. Foto: Reuters
Barikade. Foto: Reuters

Kosovo poziva EU k ukrepanju

Kosovsko zunanje ministrstvo je danes pozvalo članice Evropske unije, naj ukrepajo proti Srbiji. V pismu, ki so ga naslovili na EU, so zapisali, da Srbija stalno poskuša destabilizirati sever Kosova, v zadnjem času tudi s postavljanjem barikad.

"Srbija v najboljšem primeru namerno poskuša destabilizirati Kosovo, da bi preprečili napredek dialoga, posebno v kontekstu predlaganega načrta EU-ja (ki ga podpirata Francija in Nemčija) za normalizacijo odnosov," je zapisalo ministrstvo. "V najslabšem primeru je namerno stopnjevanje napetosti in instrumentalizacija kriminalnih združb, ki spominjajo na način, na katerega je Srbija začenjala vojne v 90. letih prejšnjega stoletja, res slaba popotnica in uresničitev tega, o čemer že leta trobi vojni režim v Beogradu," so še zapisali v tristranskem pismu.

EU in ZDA pozivajo k zmanjšanju napetosti

Evropska unija in ZDA pa so danes v skupni izjavi izrazile zaskrbljenost zaradi še vedno napetih razmer na Kosovu. "Vse pozivamo k čim večji zadržanosti, takojšnjemu ukrepanju za brezpogojno zmanjšanje napetosti ter vzdržanosti od provokacij, groženj ali ustrahovanja," so poudarili v izjavi.

S srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premirjem Albinom Kurtijem si prizadevamo najti politično rešitev, da bi zmanjšali napetosti in se dogovorili o nadaljnjem ravnanju v interesu stabilnosti, varnosti in blaginje vseh lokalnih skupnosti, so sporočili.

Pozdravili so zagotovila kosovskega vodstva, da ne obstajajo seznami kosovskih Srbov, ki bi jih bilo treba aretirati ali sodno preganjati zaradi mirnih protestov in barikad. Opozorili pa so, da je "treba spoštovati načela pravne države, da so vse oblike nasilja nesprejemljive in da jih ne bomo dopuščali".

"Prav tako pričakujemo, da bosta Kosovo in Srbija ponovno spodbujala okolje, ki bo pripomoglo k spravi, regionalni stabilnosti in sodelovanju v korist njunih državljanov," so še zapisali v izjavi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kremelj podprl Srbe

Iz Kremlja so sporočili, da podpirajo srbska prizadevanja za zaščito etničnih Srbov na severu Kosova, hkrati pa so zanikali očitke Prištine, da Rusija priliva ogenj napetostim.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je dejal, da je narobe, da se išče destruktiven ruski vpliv. "Srbija je suverena država, in, kar je normalno, ščiti pravice Srbov, ki živijo v bližini v tako zahtevnih razmerah, in normalno odreagira ostro, ko so te pravice kršene."

Ob tem so v Kremlju izrekli podporo Beogradu. "S Srbijo imamo zelo tesne zavezniške, zgodovinske in duhovne odnose," je dejal Peskov in dodal, da Rusija "zelo pozorno spremlja dogajanje na Kosovu in zagotavljanje pravic tamkajšnjih Srbov". "Seveda podpiramo Beograd pri njegovih ukrepih," je še dodal.

Po besedah Peskova je "naravno, da Srbija brani pravice Srbov, ki živijo v tako težkih razmerah, in da se ostro odzove, ko kršijo njihove pravice".

Rusija, ki tako kot Srbija ne priznava Kosova, je kot stalna članica Varnostnega sveta ZN-a pri tem ena njenih najbolj trdnih zaveznic. Kljub ruski invaziji v Ukrajini in srbskim prizadevanjem za članstvo v EU-ju pa se Srbija ni pridružila sankcijam EU-ja proti Rusiji zaradi invazije.

Vučić odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti

Najnovejši protesti kosovskih Srbov in njihovih podpornikov na srbski strani sledijo odločitvi srbskega predsednika Aleksandra Vučića o odreditvi najvišje stopnje bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva.

Vučić je nato v torek zvečer obiskal enoto srbske vojske v Raški na jugu Srbije, v bližini meje s Kosovom. Tam se je srečal tudi s predstavniki Srbov na Kosovu. Kot poroča B92, je govoril tudi s predstavniki EU-ja in ZDA in znova ponovil srbska stališča.

Dodatne napetosti so v ponedeljek podžgale domneve, da ima kosovska vlada pripravljen operativni načrt za odstranitev barikad na severu Kosova in da za izvedbo tega pričakujejo pomoč misije zveze Nato na Kosovu (Kfor).