Protesti v podporo Palestini v Berlinu. Foto: Reuters
Protesti v podporo Palestini v Berlinu. Foto: Reuters

Nekateri protestniki v Londonu so mahali z libanonskimi in iranskimi zastavami ter nosili transparente z napisi "ne podpiramo genocida" in "sionizem je rasizem", mnogi pa so vzklikali "svobodna Palestina". V središču Londona se je zbrala tudi skupina protestnikov, ki so nosili izraelske zastave.

"Žal se izraelska vlada kljub vsej naši dobri volji ne zmeni za to in nadaljuje svoja grozodejstva v Gazi, zdaj tudi v Libanonu in Jemnu, verjetno pa tudi v Iranu," je dejala protestnica v Londonu. "Naša vlada, britanska vlada, pa na žalost le govoriči in še naprej dobavlja orožje Izraelu," je dodala.

Vojna se je začela 7. oktobra lani z napadom palestinske militantne skupine Hamas, ki je v južnem Izraelu ubila okoli 1200 ljudi, približno 250 pa jih je zajela kot talcev. Izrael je na napad odgovoril z vojaško silo, v vojni v Gazi pa je po podatkih ministrstva za zdravje izraelska vojska ubila skoraj 42.000 Palestincev ter jih ranila skoraj 97.000, skoraj vsi prebivalci 2,3-milijonske enklave pa so bili pregnani.

V zadnjem letu je obseg ubijanja in uničevanja v Gazi povzročil nekaj največjih protestov na svetu v zadnjih letih, val jeze nad ravnanjem Izraela pa je po mnenju njegovih zagovornikov ustvaril antisemitsko ozračje.

V Berlinu so oblasti za zagotavljanje varnosti na shodih, ki so ob obletnici napada Hamasa na Izrael in vojne v Gazi napovedani ves konec tedna, napotile skoraj 500 policistov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Propalestinski protesti so v Berlinu že v petek zvečer potekali na trgu Alexanderplatz. Posredovala je policija, ki je zaradi protiizraelskih izjav in dejanj pridržala deset ljudi, med drugim moškega, ki je na shodu "Bdenje za Gazo" raztrgal papirnate zastave Izraela. Po navedbah policije so na shodu udeleženci vzklikali protiizraelska gesla in gesla, ki so blatila Izrael, poroča DPA.

Pred Humboldtovo univerzo v osrednjem berlinskem okrožju Mitte pa se je v soboto popoldne zbrala množica na proizraelskem shodu. Nekateri udeleženci so mahali z izraelskimi zastavami, velik transparent pa je obsojal antisemitizem, poroča DPA.

Judje na protestu v Londonu v podporo Palestini. Foto: Reuters
Judje na protestu v Londonu v podporo Palestini. Foto: Reuters

V Italiji pridržali 19 ljudi

Vojna v Gazi se je razširila na širšo regijo, saj je Izrael okrepil vojaško kampanjo proti libanonskemu gibanju Hezbolah ter napadel Libanon, na začetku tedna pa je Iran nad Izrael poslal več sto raket. Izrael je že napovedal odgovor.

"Bojimo se regionalne vojne, saj so trenutno napetosti z Iranom, morda pa tudi z Irakom in Jemnom," je dejal protestnik v Parizu.

V italijanski prestolnici se je na shodu, ki je uradno sicer prepovedan, v soboto zbralo približno 5000 ljudi. Ob poostrenih varnostnih ukrepih je policija legitimirala približno 1600 ljudi, 19 pa so jih pridržali, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Protestniki so se zbrali na trgu Ostiense, območje, ki so ga varovale okrepljene policijske enote, pa je preletaval tudi helikopter. Propalestinski aktivisti so se na spletu pritoževali, da je policija poskušala protestnikom preprečiti udeležbo na shodu.

V Manili so se aktivisti spopadli s policisti, ki so jim preprečili demonstracije pred ameriškim veleposlaništvom v filipinski prestolnici v znak protesta proti temu, da Združene države oskrbujejo Izrael z orožjem.

Demonstracije ob prvi obletnici naj bi kasneje v soboto potekale tudi v drugih mestih po svetu, med drugim v Združenih državah Amerike in Čilu. Konec tedna so načrtovane tudi demonstracije v podporo Izraelu.