V drugem največjem mestu je zagorel francoski kulturni center. Foto: Reuters
V drugem največjem mestu je zagorel francoski kulturni center. Foto: Reuters

Sobotni protesti so izbruhnili pred veliko mošejo v Niameyu, prestolnici in največjem mestu v Nigru. Francosko veleposlaništvo je svoje državljane pozvalo, naj ostanejo v hišah. V spopadih so umrli tudi najmanj trije ljudje.

Niger je nekdanja francoska kolonija. Demonstrante je razburila tudi udeležba predsednika Nigra Mahamadouja Issoufouja na pariškem zborovanju prejšnji teden.

V petek so največji protesti potekali v drugem največjem mestu v državi, Zinder, kjer je več deset protestnikov zažgalo francoski kulturni center, v spopadih pa so umrli štirje ljudje - trije civilisti in policist. Protestniki so uničili tudi več trgovin, ki so v lasti kristjanov.

Protesti proti naslovnici zadnje izdaje francoskega tednika Charlie Hebdo, na kateri je natisnjena karikatura preroka Mohameda z napisom "Je suis Charlie" v rokah in napisom "Vse je oproščeno" nad njim, so znova potekali tudi v Somaliji.

Po petkovih molitvah se je na ulice odpravilo na tisoče muslimanov po vsem svetu. O protestih so poročali iz Pakistana, Jordanije, Alžirije, Katarja in Bahrajna.