Lani se je zagrebške parade ponosa udeležilo več sto gejev, lezbijk, transseksualcev in biseksualcev. Foto: EPA
Lani se je zagrebške parade ponosa udeležilo več sto gejev, lezbijk, transseksualcev in biseksualcev. Foto: EPA
Zagrebška parada ponosa
Sporočilo lanske parade: drugače spolno usmerjeni morajo biti ponosni nase in na ljudi, ki jih imajo radi. Foto: EPA
Češka policija ukrepa proti desničarskemu skrajnežu
Češke oblasti so sicer prepovedala vsa zborovanja uperjena proti paradi homoseksualcev. Foto: EPA

Ulice hrvaške prestolnice so zasedli geji, lezbijke, biseksualci, transseksualci in interseksualci iz vse Hrvaške in drugih držav, ki so skušali opozoriti na svojo prisotnost v družbi, na svoje pravice in na nasilje, ki se vse prepogosto vrši nad njimi. Parada na Hrvaškem je vedno vzbujala veliko pozornosti nasprotnikov homoseksualcev, ki so udeležence parade tudi fizično napadli, zato je bilo zagotovljeno močno policijsko spremstvo.

Parade ponosa se je po poročanju hrvaških medijev udeležilo okoli 200 ljudi, ki so se sprehodili po središču Zagreba, kjer so naleteli tudi na sovražne opazke. Na vzklike: "Ali vas zato plačujemo?", "Živina" in "Pedri" so udeleženci parade odgovarjali z aplavzi. Tudi tokratna parada ni minila brez nasilja, saj so bili napadeni štirje aktivisti, dva hrvaška in dva s Kosova.

Organizatorji zagrebške parade ponosa so vse udeležence parade in njihove družine, sorodnike ter prijatelje pozvali, naj ne podpirajo nikakršne oblike sovraštva, diskriminacije in žalitev in da naj se skupaj uprejo vsem, ki podpirajo nasilje. Povedali so, da je vsak napad na osebo drugačne spolne usmerjenosti napad na civilizirano, evropsko, demokratično in svobodno hrvaško družbo.

"Svetu je treba pokazati, koga imaš rad!"
"Lani je na paradi ponosa prišlo do hudih kršenj človekovih pravic. Skozi vse leto je bilo na zagrebških in ulicah drugih hrvaških mest napadenih, pretepenih ali užaljenih več oseb, samo zato, ker si ne upajo pokazati, koga imajo radi," so povedali v organizacijskem odboru zagrebške parade. Dodali so, da bodo letos pod zastavo ponosa spregovorili o žrtvah nasilja ter njihovih najbližjih, saj so prepričani, da se lahko samo skupaj borijo proti vsem oblikam diskriminacije.

Spot, katerega predvajanje je HRT zavrnil
Pred hrvaško parado ponosa so člani organizacijskega odbora posneli spot, s katerim so skušali širši javnosti prenesti sporočilo letošnje parade - "Moč povezanosti" in "Imaš pogum". Glavno vlogo v spotu igra omara, ki simbolizira izolacijo in skrivanje homoseksualcev v sodobni družbi, v spotu pa je prikazan tudi poljub med dvema moškima.

Na desni si lahko ogledate reklamni spot za letošnjo parado ponosa.

"To je spot za širšo javnost, da jo opozorimo na naš problem, je pa spot namenjen tudi vsem gejem, lezbijkam, biseksualcem in transseksualcem. Želimo jim sporočiti, naj se osamosvojijo, naj stopijo "iz omare" in naj bodo to, kar so, brez strahu," je povedal član organizacijskega odbora parade Gordan Duhaček in dodal, da morajo drugače spolno usmerjeni nastopiti skupaj, saj so le tako dovolj močni.

Organizatorji so za spot porabili le 1.100 kun, pričakovali pa so, da ga bodo predvajale vse hrvaške televizije. Vendar pa se to ni zgodilo, saj je domnevno zaradi poljuba dveh moških hrvaška nacionalna televizija predvajanje spota zavrnila.

Na Češkem desničarji napadli udeležence parade
Na prvi paradi homoseksualcev na Češkem pa so desničarski skrajneži s solzivcem in pirotehničnimi sredstvi napadli približno 500 udeležencev shoda, pri čemer je bilo najmanj 20 ljudi ranjenih. Med vidnimi podporniki prve parade homoseksualcev na Češkem sta bila tudi češka ministrica za človekove pravice in pravice manjšin Dzamila Stehlikova ter teniška legenda Martina Navratilova.

Še pred začetkom parade je češka policija prijela tri ljudi, ki so napadale zbrane na paradi homoseksualcev, sicer pa so češke oblasti prepovedale vsakršna protizborovanja, ki so jih v Brnu želeli organizirati desničarji.

B. T.