Sistem THAAD naj bi bil sposoben prestreči rakete kratkega in srednjega dosega. Foto: Reuters
Sistem THAAD naj bi bil sposoben prestreči rakete kratkega in srednjega dosega. Foto: Reuters
THAAD
Tamkajšnji prebivalci so nasprotovali namestitvi sistema THAAD. Foto: Reuters

ZDA sporočajo, da bo sistem, ki so ga začele nameščati marca, lahko ščitil Južno Korejo pred morebitnimi napadi iz Severne Koreje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kitajska medtem sistemu nasprotuje, saj meni, da je uperjen tudi proti njenim raketnim zmogljivostim in da bo še dodatno zamajal regionalno ravnotežje sil. V odzivu na novico o operativnosti je Peking zahteval njegovo takojšnjo ustavitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


"Kitajsko stališče je jasno in odločno. Nasprotujemo namestitvi sistema THAAD in pozivamo vse relevantne strani, naj takoj ustavijo to nameščanje. Sicer bomo sprejeli ustrezne ukrepe za zaščito svojih interesov,"
je v Pekingu izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Šuang.

Nezadovoljni tudi tamkajšnji prebivalci
Washington in Seul sta se za namestitev sistema dogovorila julija lani. Namestili so ga v mestu Songdžu v južnem delu Južne Koreje, kjer pa so tamkajšnji prebivalci nezadovoljni, saj se bojijo, da so s tem postali ena prvih tarč morebitnega severnokorejskega napada.

Sistem THAAD naj bi bil sposoben prestreči rakete kratkega in srednjega dosega. Zasnovan je tako, da prestrezni projektili uničijo prihajajoče izstrelke ob udarcu.

AFP se sklicuje na ameriškega predstavnika in poroča, da naj bi sistem za zdaj dosegel "začetno sposobnost prestrezanja". Zmogljivosti naj bi predvidoma pozneje letos okrepili z dodatnimi komponentami, ko bodo te prispele v Južno Korejo.

Dodatna zaostritev razmer
Namestitev sistema bi lahko še dodatno zaostrila razmere na Korejskem polotoku. Severna Koreja se je že živčno odzvala na prihod ameriške podmornice, prihajajočo letalonosilko in skupne ameriško-japonske vojaške vaje. V Pjongjangu ZDA in ameriškega predsednika Donalda Trumpa tako obtožujejo, da izzivajo jedrski spopad.

Trump je v ponedeljek v pogovoru za agencijo Bloomberg izrazil pripravljenost na srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, če bi to pripomoglo k zmanjšanju napetosti. Kot je dejal Trump, bi bil na to pripravljen, če bi bile okoliščine za to primerne. Njegovo izjavo je pozneje omilil tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer, ki je dejal, da takih okoliščin še ni in da tudi ne vidi, da bi se to lahko zgodilo v bližnji prihodnosti. Kim bi najprej moral pokazati kak signal dobre volje, je dodal Spicer.

ZDA so doslej odločno zavračale neposredna pogajanja s Pjongjangom, dokler se ta ne odpove jedrskemu in raketnemu programu, katerega razvoj mu prepoveduje tudi Varnostni svet ZN-a.