Nemirom na Tajskem ni videti konca. Foto: EPA
Nemirom na Tajskem ni videti konca. Foto: EPA
Ob začetku tridnevnega praznovanja tajskega novega leta v prestolnici vlada vse kaj drugega kot praznični duh. Foto: EPA
Nasilni protesti na Tajskem

Spopad - najhujši, odkar so se pred tedni začeli množični protesti, - je izbruhnil po napeti noči, v kateri so tajske čete razgnale protestnike, ki so ohromile cestno križišče.

Vojaki so v središču Bangkoka streljali na množico protivladnih protestnikov, ki so odgovorili z metanjem molotovk in kamnov. Ranjenih je bilo več kot sto ljudi.

Do smrtnih žrtev je prišlo v spopadih med protestniki in oboroženimi prebivalci četrti, kjer se nahaja poslopje vlade in v njem osovraženi premier Abhisit Vedžadživi.
Branjenje s solzivcem
Protestnike je vojska skušala zaustaviti s solzivcem, vodnimi topovi in opozorilnimi streli. Mnoge protestnike je policija aretirala, medtem ko je zaradi zapore v delu središča prestolnice močno oviran promet ravno v času, ko se na Tajskem pripravljajo na novoletne praznike.
Posebni ukrepi
Tajska vlada je napovedala uvedbo posebnih ukrepov, s katerimi bo zavarovala glavna pristanišča, letališča in drugo strateško pomembno infrastrukturo v državi.
Oboroženi vojaki in oklepniki so sicer že v nedeljo prevzeli nadzor nad nekaj strateškimi točkami v mestu, vojska pa patruljira tudi okrog kraljeve palače, parlamenta in vladnega poslopja.
Predstavniki vojske so ob tem ljudi večkrat pozivali, naj ostanejo mirni, in poudarjali, da gre za normalne postopke v izrednih razmerah.

Premier Vedžadživi je za BBC povedal, da so razmere v Bangkoku pod nadzorom, in dejal, da imajo ljudje pravico do mirnih protestov, vendar pa ne do nemirov.

Tiskovni predstavnik tajske vojske je dejal, da vojaki na protestnike niso streljali s pravimi naboji, ampak s slepimi, da bi jih tako prestrašili.

Nekdanji premier Taksin Šinavatra je vojsko obtožil laganja in dejal, da so vojaki na protestnike streljali s pravimi naboji, zaradi česar jih je veliko umrlo, vojska pa je trupla odpeljala s tovornjaki.
Očitki o nedemokratičnosti
Protesti, ki so turistično meko spremenili v pravo vojno območje, so uperjeni proti premierju Vedžadživiju, ki je včeraj v državi razglasil izredne razmere, potem ko so demonstranti prekinili azijski vrh v Pataji.
Na tisoče nekdanjemu premierju zvestih protestnikov, oblečenih v rdeče majice, že več dni demonstrira, zdajšnjemu premierju pa so že večkrat postavili rok za odstop.
Taksinovi privrženci Abhisitu že od vsega začetka očitajo, da je lutka v rokah močne vojske in da je na oblast prišel na nedemokratičen način.

K. S. / G. V.

Nasilni protesti na Tajskem