Prvič se je zgodilo, da so protestniki prekinili neko vrhunsko zasedanje voditeljev držav. Foto: EPA
Prvič se je zgodilo, da so protestniki prekinili neko vrhunsko zasedanje voditeljev držav. Foto: EPA
Protestniki zavzeli Patajo

Protivladni protestniki so v tajskem letovišču Pataja blokirali hotel, kjer so bili nastanjeni nekateri izmed 16 voditeljev Združenja držav Jugovzhodne Azije, ki so se nameravali udeležiti vrha, in jim preprečevali odhod. Zbrali so se tudi ob vhodih na kraju zasedanja vrha in s taksijem ter vsaj dvema velikima tovornjakoma zaprli vhod, odločeni, da preprečijo začetek vrha.

Tajski premier Abhisit Vedždžadživa je v Pataji za nekaj ur razglasil izredne razmere in zatrdil, da bo njegova vlada tujim visokim gostom zagotovila varno vrnitev domov.

Vrh najprej prestavljen, nato odpovedan
Voditelji članic Aseana so se sešli ob kosilu in se odločili, da za en dan prestavijo vrh, nato pa je vlada sporočila, da je vrh odpovedan. Že pred tem so v rdeče majice oblečeni protestniki preprečili tristranske pogovore ministrov iz Kitajske, Japonske in Južne Koreje, ločeni pogovori med Aseanom in Kitajsko pa so bili odloženi.

Okoli 2.000 protestnikov, ki podpirajo odstavljenega nekdanjega premierja Taksina Šinavatro, je v letovišče prispelo v petek. Premier je kljub množičnim protivladnim protestom v prestolnici Bangkok zagotovil, da vrh Aseana, na katerem naj bi razpravljali o svetovni finančni in gospodarski krizi, bo. Nova tajska vlada je osramočena zaradi lahkote, s katero so protestniki zmotili srečanje na tako visoki ravni.

Preiskava o streljanju
Policija je sicer posredovala in ločila posamezne protivladne protestnike od privržencev vlade. Nekateri privrženci vlade so bili oboroženi s steklenicami in palicami, ki so jih vihteli tudi nekateri protestniki, nekaj pa jih je imelo celo nože. Vlada je sprožila preiskavo zaradi poročanja, da so bili v spopadih med pro- in protivladnimi protestniki ustreljeni trije ljudje.

Vrh Aseana je bil že večkrat prestavljen zaradi političnega vrenja na Tajskem. Potem ko je tajsko sodišče odločilo, da je vlada premierja Taksina ilegalna, je oblast decembra prevzel Abhisit Vejajiva. Privrženci Taksina novemu premierju očitajo, da je lutka v rokah vojske.

T. V.

Protestniki zavzeli Patajo