Potniki na letališču v Bangkoku bodo na odhod čakali še najmanj dva dni. Foto: EPA
Potniki na letališču v Bangkoku bodo na odhod čakali še najmanj dva dni. Foto: EPA
Tajska policija je pripravljena na posredovanje na mednarodnem letališču. Foto: EPA

Policija je na cesti, ki vodi do mednarodnega letališča Suvarnabumi, poskušala postaviti nadzorno točko, da bi preprečili prihod še več protestnikov, a so ti policiste z nadzorne točke pregnali. Nasilje še ni izbruhnilo, a se strah, da bi se začeli spopadi med protestniki in policijo, povečuje.

V četrtek je premier na dveh letališčih, Don Mueang za notranje polete, in na mednarodnem Suvarnabumi, uvedel izredne razmere, s katerimi naj bi uredili letalski promet in zagotovili mir na letališčih. Nasprotniki premierja Somčaja Vongsavata vztrajajo, da bodo protestirali, dokler vlada ne bo odstopila, zavrnili pa so tudi premierjev poziv k pogajanjem.

"Pripravljen sem umreti danes"
"Premier me je poklical po telefonu in me povabil k pogajanjem, a pogovorov ne bo," vztraja Sondhi Limthongkul, ustanovitelj Zavezništva za demokracijo, ki organizira protivladne proteste. "Če moramo umreti danes, sem pripravljen umreti. To je boj za dostojanstvo," je še dodal Limthongkul.

Premier Vongsavat je na letališču v Čiang Maiju, saj je tam moralo pristati njegovo letalo ob vrnitvi iz Peruja. Premier je protestnikom povedal, da je še vedno pripravljen na pogajanja, a nikakor pod pogojem odstopa ali razpustitve parlamenta. Opozoril je tudi, da Tajska zaradi zapore letališč tvega mednarodno osamitev, saj letala ne bodo več letela na Tajsko, države pa svojim prebivalcem tja tudi ne bodo pustile potovati.

Policija opozarja protestnike
Policija je protestnike pozvala, naj zapustijo letališči, sicer jih bo zasilno izselila. Protestniki so se takoj umaknili v notranjost letališke stavbe in vzpostavili zasilno ambulanto, kjer bi oskrbeli morebitne ranjence, če bi izbruhnili spopadi s policijo. Pripravili so si tudi zaloge hrane in vode.

Letališče zaprto še vsaj dva dni
Mednarodno letališče Suvarnabumi je zaprto od torka. V čakalnicah je še vedno ujetih več tisoč turistov, ki zaradi preklicanih poletov ne morejo v domovino, zaprto letališče pa Tajsko stane sedem milijonov dolarjev na dan. Letališke oblasti so sporočile, da bo letališče zaprto še najmanj dva dni, tako da bo najmanj 30.000 turistov primoranih še nekaj noči preživeti v negotovih razmerah.

B. T.