Tudi protestnike, ki na letališču vztrajajo četrti dan, počasi zapuščajo moči. Foto: EPA
Tudi protestnike, ki na letališču vztrajajo četrti dan, počasi zapuščajo moči. Foto: EPA
Napete razmere na Tajskem

Na dveh letališčih, Don Mueang za notranje polete, in na mednarodnem Suvarnabumi, je vlada uvedla izredne razmere, v čakalnicah pa je že četrti dan ujetih več tisoč turistov, ki zaradi preklicanih poletov ne morejo v domovino.

"Ničesar se ne bojimo, pripravljeni smo tvegati tudi naša življenja. Ne bomo se vdali. Če nas bodo začeli pretepati, jim bomo vrnili tako, da se nas bo zbralo še več," je dejal eden izmed vodij protivladnih protestnikov Somsak Kosaisuk.

Politična napetost na Tajskem:
- 2006: z vojaškim udarom odstavljen premier Taksin
- september 2008: novi premier Samak, ki je odstopil čez devet dni; zamenjal ga je njegov svak Somčaj
- oktober 2008: Taksin v odsotnosti obsojen na dve leti zapora

Vzdržati se sile
Premier Somčaj Vongsavat je dejal, da se bodo policistom v boju s protestniki pridružile tudi vojaške enote. Policistom je bilo naročeno, naj takoj ko bo mogoče, na miren način odstranijo protestnike. Med protestniki so predvsem člani Ljudskega zavezništva za demokracijo, skupine ljudi, ki jo sestavljajo rojalisti, poslovneži in meščanski srednji razred.

"Najprej se morajo z njimi začeti pogajati. Če ne bodo privolili v umik, pa imajo policisti proste roke za vsakršno nenasilno dejanje, ki bo potrebno, da bodo letališča spet lahko odprta," je dejal vladni predstavnik.

A. P.

Napete razmere na Tajskem