Protestniki se potnikom opravičujejo za neprijetnosti, ki so jih povzročili z zasedbo letališča. Foto: EPA
Protestniki se potnikom opravičujejo za neprijetnosti, ki so jih povzročili z zasedbo letališča. Foto: EPA
Tajski protestniki ne popuščajo

Potem ko so privrženci opozicijskega Ljudskega zavezništva za demokracijo (PAD) prevzeli nadzor nad novim mednarodnim letališčem v Suvarnabumi, ker so skušali prestreči premierja Somčaja Vongsavata ob vrnitvi v domovino, je v njihove roke padlo še letališče Don Muang.

Protestniki so sporočili, da se z letališča ne bodo umaknili, dokler po njihovih besedah skorumpirana in sovražna vlada ne bo odstopila. Na letališče so si prinesli zaloge hrane in odeje, kar potrjuje njihovo odločenost, da tam ostanejo do izpolnitve zahtev.

Vsi poleti z glavnega letališča so odpovedani, potnike pa so oblasti prepeljale nazaj v mesto, kjer mnogi obupano čakajo na umiritev razmer in vrnitev domov. Protesti so se zaostrili na vrhuncu turistične sezone, kar bi lahko močno vplivalo na turistično industrijo, ki je eden izmed glavnih virov prihodkov v tej azijski državi.

Premier hoče še naprej služiti
Somčaj je zaradi nemirnih razmer v Bangkoku ob vrnitvi iz Peruja pristal na severu države in po prihodu zarvnil poziv vodje vojske, generala Anuponga Paočinde, da naj vlada odstopi in razpiše nove volitve. Premier zatrjuje, da je njegova vlada izvoljena zakonito in da bo zato še naprej služil v dobro države. V televizijskem nagovoru je sporočil, da bodo policija in vojaške enote skušale končati blokado letališč, ki po njegovih besedah povzroča veliko škodo tajskemu gospodarstvu.

Politična kriza na Tajskem se je začela pred dvema letoma, ko je vojska odstavila premierja Taksina Šinavatro, ki zdaj živi v izgnanstvu v tujini. Konec leta 2007 so v državi razpisali nove volitve in na oblast je prišla stranka, sestavljena iz nekdanjih Taksinovih zaveznikov.

G. V.

Tajski protestniki ne popuščajo