Tajski protestniki vztrajajo pri zasedbi letališča, medtem ko potniki obupavajo. Foto: EPA
Tajski protestniki vztrajajo pri zasedbi letališča, medtem ko potniki obupavajo. Foto: EPA
Potnikom na letališču se protestniki z letaki opravičujejo za kaos, vendar je po njihovih besedah neizogiben za strmoglavljenje izdajalske vlade. Foto: Reuters
Na Tajskem vse bolj napeto

Slovenci so na Tajskem v glavnem v lastnem aranžmaju in predvsem na otokih, je sporočil MZZ. Ministrstvo svetuje, da se slovenski državljani napotijo na Tajsko le v nujnih primerih, sicer pa poudarjajo, da so problematična le razmere okoli novega letališča. V Bangkoku 24 ur na dan deluje krizna celica na Veleposlaništvu Republike Francije ( tel.0033153591100), kamor se za pomoč lahko obrnejo državljani EU-ja. Slovenski državljani za pomoč lahko zaprosijo tudi slovensko častno konzulko v Bangkoku (kontaktna številka konzulata: 00 66 2 234 76 37).

Tajski premier Somčaj Vongsavat je v nagovoru poudaril, da je njegova vlada legitimna in napovedal nadaljevanje dela za dobro domovine. Njegov nagovor je sledil, potem ko je državo zajel kaos, saj so protivladni protestniki zavzeli mednarodno letališče v Bangkoku, zato so odpovedani vsi poleti. Protesti v mestu Chiang Mai na severu države so zahtevali smrtno žrtev, poročajo agencije. Nasilni izgredi so izbruhnili ob prihodu premierja Somchaija v mesto, kjer se je ustavil ob vrnitvi s poti v tujini.

Privrženci opozicijskega Ljudskega zavezništva za demokracijo (PAD) imajo popoln nadzor nad letališčem, kjer je zaradi protestnikov obstalo najmanj 3.000 potnikov. Vodja protestnikov zavrača vladno ponudbo za pogovore, v katere bodo privolili le ob odstopu premierja Somčaja Vongsavata, takrat pa bodo po njegovih napovedih tudi končali zasedbo letališča.

Vojska za predčasne volitve
Prvi mož tajske vojske Anupomg Paočinda je na novinarski konferenci pozval vlado k odstopu in razpisu predčasnih volitev, da bi s tem rešili politično krizo v državi. Protestnike je pozval h končanju zasedbe letališča in prekinitvi protivladne kampanje.

Anupong Paočinda je predtem že večkrat zagotovil, da ne bo izvedel državnega udara, ki so mu bili na Tajskem priča pred dvema letoma, ko je vojska strmoglavila takratnega premierja Taksina Šinavatro. Po njegovem mnenju to ne bi prineslo rešitve politične krize. "Če bi državni udar rešil vse težave, potem bi ga izvedel," je dejal.

Nezaupanje v vlado
PAD, ki ga sestavljajo predvsem rojalisti, poslovneži in meščanski srednji sloj prebivalstva, obtožuje vlado skorumpiranosti in sovražne naperjenosti proti monarhiji. Zanje je Somčaj le marioneta odstavljenega Taksina Šinavatre, ki živi v izgnanstvu, a ima še vedno velik vpliv na tajsko politiko. Somčaj je sicer Taksinov svak.

Protestniki so zavzeli letališče, da bi prestregli premierja Somčaja, ki se vrača z vrha Apec v Peruju, a so njegov letalo preusmerili na za zdaj neznano letališče. Tajski mediji poročajo, da bi lahko ob vrnitvi v domovino uvedel izredne razmere v prestolnici.

Nadaljevanje politične krize bi lahko imelo med svetovno finančno krizo usodne posledice na tajsko gospodarstvo, ki je močno odvisno od turizma. Vladne napovedi kažejo, da bo letošnja gospodarska rast 4,5-odstotna, kar je najnižja raven v zadnjih sedmih letih.

G. V./K. T.

Na Tajskem vse bolj napeto