Promet na bangkoškem letališču se bo nadaljeval najpozneje v dveh dneh. Foto: EPA
Promet na bangkoškem letališču se bo nadaljeval najpozneje v dveh dneh. Foto: EPA
Protestniki so z navdušenjem sprejeli novico, da je premier odstopil. Foto: EPA

Protestniki so po osmih dneh drame, ko je bilo na dveh največjih tajskih letališčih ujetih do 350.000 turistov z vsega sveta, obe letališči le predali oblastem in ju začeli zapuščati. Za konec protestov so se odločili, potem ko je tajsko vrhovno sodišče premierju Somčaju Vongsavatu za pet let prepovedalo politično delovanje, razpustilo njegovo stranko, nato pa je premier odstopil.

Ljudsko zavezništvo za demokracijo (PAD) je protestirati začelo, ker so želeli odstop premierja. Ko so svoje dosegli, so se odločili za umik. Že danes so tako na Tajskem vzpostavili notranje polete iz najpomembnejših turističnih središč proti Bangkoku, prvo letalo s 305 potniki iz otoka Puket je že pristalo na letališču Don Mueang za notranje polete. Svetovne letalske družbe naj bi svoje polete z bangkoškega letališča Suvarnabumi znova uvedle najpozneje čez dva dni.

Protestniki za zdaj le dosegli svoje
Tajski mediji so poročali, da so se tudi sami protestniki naveličali zapore letališč, tako da je torkova odločitev vrhovnega sodišča prišla kot naročena, da so lahko z zadovoljstvom prekinili proteste. Vendar pa nekateri člani Ljudskega zavezništva za demokracijo vztrajajo, da se lahko protesti ponovijo, če bodo znova imenovali vlado, ki bo vodila enako politiko kot Somčajeva.

Kot poroča BBC-jev dopisnik iz Bangkoka, naj bi bil konec protestov kot konec velike zabave, kjer so protestniki pospravili vse svoje stvari, jih pospravili v avtomobile in avtobuse in zapustili letališče.

O novem premierju v ponedeljek
Po razpustitvi Somčajeve stranke so že nastale tri stranke. Njihovi voditelji so že izbrali vršilca dolžnosti premierja Čavarata Čarnvirakula, ki je potrdil, da bo parlament o novem premierju odločal v ponedeljek. "Govoril sem s predsednikom parlamenta in dogovorila sva se, da bomo o novem premierju odločali v ponedeljek, 8. decembra," je povedal Čarnvirakul.

B. T.