Pot v Savdsko Arabijo je preprečena tudi 450 muslimanom, ki so bili namenjeni na hadž, romanje v Meko. Foto: Reuters
Pot v Savdsko Arabijo je preprečena tudi 450 muslimanom, ki so bili namenjeni na hadž, romanje v Meko. Foto: Reuters
Protestniki vztrajajo na letališčih

Zaradi krize v tej turistični državi in protivladnih protestnikov, ki so zavzeli tako notranje kot mednarodno letališče v prestolnici, je ujetih na tisoče turistov. Prvi korak k pomiritvi je bil dosežen - dogovor predvideva, da bo 88 letal lahko vzletelo na druga letališča po državi, od koder bodo na različne destinacije prepeljala tujce, ki so nehote obtičali v državi za več dni.

Velike izgube za turizem
Na glavnem letališču v Bangkoku, Suvarnabhumiju, na dovoljenje za vzlet čaka še 12 letal tujih letalskih družb in 72 letal različnih domačih prevoznikov. Ujetih naj bi ostalo okoli 100.000 tujcev, kar bo izjemno škodilo ugledu države kot turistične destinacije. Tajska turistična industrija po ocenah zaradi krize vsak dan izgubili okoli 85 milijonov ameriških dolarjev prihodka, vlada pa je posvarila, da bi se lahko prihodnje leto obisk tujih gostov prepolovil, kar bi ogrozilo milijon delovnih mest.

Vsak se znajde po svoje
Veleposlaništva v državi in turistične agencije se trudijo, da bi potnike prepeljale do letališč v Čiang Maju, okoli 700 kilometrov severno od Bangkoka, in Phuketu, letovišče na jugu. Francija je napovedala, da bo poslala na Tajsko posebno letalo, ki bo omogočilo tistim, ki so v slabem stanju ali pa se jim še posebej mudi, let v domovino. Podobne lete se trudita organizirati tudi Španija in Avstralija.

Protestniki, ki večinoma pripadajo Ljudskemu zavezništvu za demokracijo, zahtevajo odstop vlade Somčaja Vongsavata, ki mu očitajo koruptivnost. Od maja skoraj vsak dan svoje zahteve izražajo na ulici.

A. P.

Protestniki vztrajajo na letališčih