Vodja Demokratske stranke bo že peti premier v dobrih dveh letih. Foto: EPA
Vodja Demokratske stranke bo že peti premier v dobrih dveh letih. Foto: EPA
Tajska dobila novega premierja

Vodjo Demokratske stranke je podprlo 235 poslancev, proti pa jih je glasovalo 198, s čimer je Vejjajiva postal peti premier v nekaj več kot dveh letih. Takoj po izvolitvi je dejal, da dokler ne priseže pred kraljem, ne bo napovedoval nobenih ukrepov.

Glavni nalogi novega premierja, ki je bil rojen v Veliki Britaniji, bosta povrnitev zaupanja v močno prizadeto gospodarstvo in umiritev politične klime v državi.

Njegov predhodnik Somčaj Vongsavat je moral odstopiti, ker je ustavno sodišče razsodilo, da je njegova ljudska stranka med lanskimi volitvami zmagala s prevaro. Podobno je odločilo še za dve vladni stranki.

Hkrati je sodišče Somčaju in številnim drugim pripadnikom ljudske stranke (PPP) za pet let prepovedalo politično udejstvovanje. Tisti pripadniki treh strank, ki so se prepovedi izognili, pa so že ustanovili novo stranko Za Tajsko oziroma so se pridružili že obstoječim drugim strankam.

V nedeljo je Somčajev svak in nekdanji premier Taksin Šinavatra, ki živi v izgnanstvu, tajsko vojsko obtožil, da sodišča izrablja za strmoglavljenje vlade, in jo opozoril, naj se ne vmešava v politiko.

Večmesečna politična kriza
Država je bila namreč več mesecev prizadeta zaradi politične krize, saj so si protivladni protestniki, združeni v Ljudsko zavezništvo za demokracijo, na vse načine prizadevali za strmoglavljenje vlade, ki so jo obtoževali, da je le podaljšek Šinavatre. Ta je bil s pučem odstavljen leta 2006. Višek protestov je predstavljajla enotedenska zasedba glavnega letališča v Bangkoku, zaradi česar je v državi obtičalo 300.000 tujih turistov. Zavezništvo je svoje akcije končalo po omenjeni razsodbi ustavnega sodišča.

M. R.

Tajska dobila novega premierja