Letališče v Bangkoku je znova zaživelo, nestrpni potniki pa čakajo, da se bodo lahko vrnili v domovino. Foto: EPA
Letališče v Bangkoku je znova zaživelo, nestrpni potniki pa čakajo, da se bodo lahko vrnili v domovino. Foto: EPA
Potniki na bangkoškem letališču si prizadevajo, da bi čim prej odpotovali domov. Foto: EPA

Letala so z letališča Suvarnabumi sicer poletela že v sredo, a je današnji polet v Moskvo tudi uradno zaznamoval vzpostavitev popolnega letalskega prometa. Kljub temu na letališču še vedno čaka na tisoče potnikov, za katere je pot proti domu še vedno negotova, saj vse letalske družbe še niso uvedle vseh poletov, nekateri so odpovedani, vsa letala iz Bangkoka pa so nabito polna.

"Suvarnabumi tudi uradno nadaljuje vse polete. Vse osebje je tukaj in veselo, da se je vrnilo na delo," je povedala tiskovna predstavnica letališča. "Polet družbe Thai Airways proti Moskvi je tudi uradno oznanil popolno operativnost letališča," je še dodala.

BBC-jev dopisnik iz Bangkoka poroča, da so Tajci na letališču pripravili pravo praznovanje, s katerim so proslavili konec protestov in ponovno odprtje letališča za ves promet.

EasyJet ponudil pomoč
Ob novici, da je na letališču v Bangkoku obtičalo na tisoče potnikov, je nizkocenovni prevoznik easyJet tistim potnikom, katerih nadaljnji poleti so vezani na njihovo mrežo, ponudil posebno ponudbo, da jih s Tajske odpelje za 35 angleških funtov. Ponudba se nanaša na vse potnike letalske družbe easyJet, ki so obtičali v Bangkoku in bi se morali domov vrniti v naslednjih sedmih dneh.

Kralj ni nagovoril ljudstva
Medtem je Tajska, ki jo je zadnje dni prizadela huda politična kriza, praznovala kraljev rojstni dan. Zaradi zaostrenih razmer se je kralj Bumibol Aduljadej, ki je praznoval 81. rojstni dan, odločil, da ne bo, tako kot vsako leto ob svojem dnevu, nagovoril državljanov. Namesto njega je po radiu spregovoril njegov sin, ki je povedal, da je kralj "malce bolan".

Tajci so bili nad kraljevo odločitvijo razočarani, saj je prav izjemno priljubljeni monarh tisti, ki je znal državo peljati po mirni poti v času vseh preteklih političnih napetosti.

Politična kriza se poglablja
Razmere na Tajskem pa kljub koncu zasedbe letališča še zdaleč niso cvetoče. Politična kriza se poglablja, država ostaja brez premierja, ki je v torek odstopil, in nič ne kaže, da se bodo razmere kmalu spremenile. Vršilec dolžnosti premierja Čavarata Čarnvirakula je sicer dejal, da bo parlament o novem premierju odločal v ponedeljek, a odločitev še vedno ni dokončna.

B. T.