Zaradi protivladnih protestov so bili na letališču v Bangkoku ujeti številni tuji turisti. Foto: EPA
Zaradi protivladnih protestov so bili na letališču v Bangkoku ujeti številni tuji turisti. Foto: EPA
Razmere na Tajskem se za zdaj umirjajo, vendar je treba še počakati na razplet političnih zadev. Foto: EPA

Po besedah predstavnice ministrstva za zunanje zadeve Ondine Blokar so to tisti Slovenci, s katerimi jim je uspelo vzpostaviti stik. Od 18 naših državljanov jih je deset v prestolnici Bangkok, šest se jih v prihodnjih dneh vrača, drugi pa so na otokih.

Na očitke nekaterih slovenskih turistov, da jim MZZ ni pomagal ob težavah med zavzetjem mednarodnega letališča v Bangkoku, je Blokarjeva izrazila obžalovanje, če so imeli slovenski državljani težave s telefonskimi številkami, ki so jim jih priskrbeli, in zaradi težav v komunikaciji.

Pomoč po najboljših močeh
Kot je dejala, so želeli pomagati po najboljših močeh in so takoj priskrbeli informacije, ki jih imajo na razpolago; predvsem kontakte na letalskih družbah. O težavah državljanov, ki so se obrnili na francosko veleposlaništvo, kjer pa niso vedeli, da so odgovorni zanje, je povedala, da so ukrepali, na veleposlaništvu pa so jim za vnaprej obljubili vso pomoč.

Blokarjevi je tudi žal zaradi težav pri komuniciranju s slovensko častno konzulko na Tajskem, ki ji sama izreka same pohvale.

Nadomestni poleti že na voljo
Tistim Slovencem, ki so imeli težave pri vzpostavljanju stikov z letalskimi družbami, Blokarjeva svetuje, da je treba biti vztrajen zaradi velikega števila turistov, predvsem iz ZDA in Evrope. Ministrstvo je sporočilo, da je po njihovih podatkih več letalskih družb (Lufthansa, SAS, Austrian Airlines, Finnair, KLM, Air France in Alitalia) že zagotovilo nadomestne polete z drugih tajskih letališč.

Težave se še vedno pojavljajo pri nekaterih letalskih družbah, ki letijo prek Združenih arabskih emiratov in še niso poskrbele za dodatne polete.

MZZ na svoji spletni strani slovenskim državljanom priporoča, da do umiritve razmer odložijo vsa potovanja na Tajsko, če ta niso nujno potrebna. Blokarjeva je vse tiste, ki potujejo kamor koli po svetu v lastni režiji, pozvala, naj se javijo, preden odidejo na pot, in spomnila, da je za to na spletni strani ministrstva na voljo poseben obrazec.

G. V.