Premier je vse do zadnjega vztrajal, da ne namerava odstopiti. Foto: EPA
Premier je vse do zadnjega vztrajal, da ne namerava odstopiti. Foto: EPA
Taksin Šinavatra
Eden od številnih plakatov, na kateri je Taksin Šinavatra razglašen za izdajalca domovine. Foto: EPA

Tovorni promet naj bi stekel še danes, novica o odprtju tovornega prometa pa po poročanju medijev nima povezave z odločitvijo tajskega vrhovnega sodišča, ki je danes razpustilo vladajočo stranko premierja Somčaja Vongsavata, ker naj bi med zadnjimi volitvami prišlo do poneverb. Somčaj je po sprejemu odločitve sodišča odstopil, rekoč, da sprejema odločitev sodišča in da je odslej navaden državljan. Protestniki so po odločitvi sodišča napovedali, da bodo v sredo prekinili vse proteste.

"Ljudsko zavezništvo za demokracijo (PAD) se je strinjalo, da po dolgi, kar 192-dnevni kampanji, prekinemo s protesti. Zabeležili smo zmago in dosegli svoje cilje. Vsi protesti bodo končani 3. decembra ob 10. uri po lokalnem času," je sporočil vodja PAD-a.

Somčaj pet let proč od politike
V skladu z ustavo bodo člani Somčajeve stranke lahko obdržali svoje poslanske sedeže, toda pod drugim imenom in bodo lahko oblikovali novo vlado, vendar brez Somčaja, ki mu je sodišče odredilo petletno prepoved političnega udejstvovanja.

Člani dozdajšnje vladajoče stranke so že napovedali, da bodo oblikovali novo stranko, ki bo podporo za novega premierja v parlamentu iskala 8. decembra. Predtem je v protivladnih protestih na letališču v Bangkoku, ki so ga prejšnji teden zavzeli protestniki, umrla ena oseba. Kot poročajo tamkajšnje televizije, je na letališču odjeknila granata.

Protestniki, ki večinoma pripadajo Ljudskemu zavezništvu za demokracijo, so že od maja dalje zahtevali odstop Somčaja, ki mu očitajo koruptivnost in sovražnost do monarhije. Prav tako ga obtožujejo, da deluje kot namestnik svojega svaka, nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, ki je odšel v tujino.

Kot je znano, so protestniki prejšnji teden prevzeli nadzor nad novim mednarodnim letališčem v Suvarnabumi, ker so skušali prestreči premierja Somčaja Vongsavata ob vrnitvi v domovino, potem pa je v njihove roke padlo še letališče Don Muang. Vlada je sicer včeraj po sedmih dneh le dosegla dogovor s protestniki, zato je z glavnega letališča v Bangkoku lahko poletelo 40 praznih letal.

Zaradi krize v tej turistični državi in protivladnih protestnikov, ki so zavzeli tako notranje kot mednarodno letališče v prestolnici, je ujetih na tisoče turistov. Prvi korak k pomiritvi je bil dosežen - dogovor predvideva, da bo 88 letal lahko vzletelo na druga letališča po državi, od koder bodo na različne destinacije prepeljala tujce, ki so nehote obtičali v državi za več dni.

Velike izgube za turizem
Na glavnem letališču v Bangkoku, Suvarnabumiju, na dovoljenje za vzlet čaka še 12 letal tujih letalskih družb in 72 letal različnih domačih prevoznikov. Ujetih naj bi ostalo okoli 100.000 tujcev, kar bo izjemno škodovalo ugledu države kot turistične destinacije.

K. T.