Glastonbury na kmetiji Worthy Michaela Eavisa poteka že vse od leta 1970. Foto: EPA
Glastonbury na kmetiji Worthy Michaela Eavisa poteka že vse od leta 1970. Foto: EPA
Festival je po navadi razprodan v nekaj minutah, vsako leto pa ga obišče okoli 175.000 ljubiteljev glasbe. Foto: EPA

67-letna ženska je umrla ponoči v svojem šotoru, a policija njene smrti ne preiskuje, saj naj bi šlo za naravne vzroke.

26-letnika iz Readinga pa so prepeljali v bolnišnico, a je zjutraj umrl. Policija obiskovalce festivala na kmetiji Worthy v Somersetu vnovič opozarja na uživanje nezakonitih mamil. "Prosim, ne jemljite mamil na Glastonburyju. Ketamin in alkohol imata nevarne posledice na srce in dihanje. To je lahko smrtonosno, vi pa niti ne veste, kaj ste vzeli ali kako močno je," je prek Twitterja sporočil predstavnik policije.

Policija sicer ni mnenja, da bi šlo za kakšno nečisto pošiljko mamila, ampak da je imel fant zgolj "individualno reakcijo". Ketamin se v medicini in veterini uporablja kot anestetik, rekreativno pa ga uporabljajo za občutek evforičnosti in halucinacij. Ima pa številne stranske posledice, kot so izguba spomina, napadi panike, paraliziranost, težave z mehurjem, v skrajnem primeru pa tudi smrt.

"Ničelna toleranca do mamil"
V Veliki Britaniji je uživanje ketamina pripeljalo do tako hudih posledic, da so morali številnim mladim zaradi čezmernega uživanja odstraniti mehur, zato je vlada mamilo letos uvrstilo v višji razred rizičnosti, poroča Independent. Po podatkih notranjega ministrstva je samo lani v Angliji in Walesu ketamin vzelo 120.000 ljudi, starih od 16 do 59 let. Za posedovanje ketamina je zagrožena zaporna kazen do pet let, za razpečevanje mamila pa do 14 let.

Policija je sicer na prvi dan Glastonburyja aretirala 30 ljudi, prijavljenih pa je bilo 85 kaznivih dejanj, kar je 30 odstotkov manj kot lani. Policija poudarja, da imajo, čeprav ima festival hipijevski sloves, do nezakonitih substanc ničelno toleranco.

"Ne glede na to, kakšne mite ste morda slišali o politiki policije na Glastonburyju, da obiskovalcem spregleda kajenje kanabisa in uživanje mamil v manjših količinah - to ne drži," sporoča lokalna policija.