Tri izpuščene talke so z vozilom prepeljali v mesto Ganzi. Foto: Reuters
Tri izpuščene talke so z vozilom prepeljali v mesto Ganzi. Foto: Reuters
Talibani izpustili del talcev

Talce so izpustili v treh skupinah. V prvi so bile po poročanju prič tri ženske, v drugi pa poleg štirih žensk še en moški. Tudi v zadnji skupini naj bi bil poleg žensk izpuščen en moški. Začetek izpustitev je že prej napovedal predstavnik talibanov Kari Mohamed Bašir, ki je tudi zastopal talibane v pogajanjih z južnokorejskimi predstavniki. Talci, ki naj bi bili dobrega zdravja, so bili izpuščeni po posredovanju plemenskih starešin.

Seul izpustitve še ni komentiral, jo je pa potrdil tamkajšnji plemenski vodja Hadži Mohamed Zahir, ki je povedal, da so izpuščeni talci na poti v mesto Gazni. Predali naj bi jih pripadnikom Rdečega križa, kar je potrdil tudi predstavnik organizacije Craig Muller.

V izpustitev so privolili v torek, ko naj bi z južnokorejskimi pogajalci dosegli dogovor o umiku vseh Južnih Korejcev iz Afganistana do konca leta. Čeprav o odkupnini ni bilo govora, pa analitiki predvidevajo, da je bil dogovor dosežen tudi o tem.

Dogovora o izmenjavi ni bilo
Talibani so sprva za izpustitev zahtevali, da koalicijske sile iz zaporov v Afganistanu osvobodijo enako število njihovih soborcev, a so to predstavniki koalicijske vojske in afganistanskih oblasti zavračali, saj so prepričani, da bi tako ravnanje le še spodbudilo nove ugrabitve.

Talce so talibanski skrajneži ugrabili 19. junija, medtem ko so se z avtobusom peljali iz Kandaharja. Ugrabljenih je bilo 23 južnokorejskih pripadnikov neke krščanske človekoljubne organizacije. Konec julija so dva talca ustrelili, dve talki pa so v začetku tega meseca zaradi bolezni izpustili.

M. R.

Talibani izpustili del talcev