Blinken je dejal, da "ni nobena skrivnost, da obstajajo razlike," in da bo Washington odgovoril na agresivna dejanja Rusije, hkrati pa je dodal, da bo svet varnejši, če bosta državi sodelovali. V podobnem tonu je njuno srečanje, ki je potekalo ob robu sestanka Arktičnega sveta v Reykjaviku, pospremil tudi Lavrov, ki je dejal, da kljub "resnim razlikam" državi morata sodelovati "na področjih, na katerih se naši interesi srečajo." Lavrov je za ruske medije dejal, da so bili pogovori konstruktivni in da je Rusija pripravljena na pogovor o temah "na osnovi vzajemnega spoštovanja."

Prvo srečanje Blinken-Lavrov pričakovano ni prineselo preboja. Foto: Reuters
Prvo srečanje Blinken-Lavrov pričakovano ni prineselo preboja. Foto: Reuters

Po besedah visokega predstavnika ameriškega State Departmenta na skoraj dveurnem srečanju niso dosegli preboja, je bil pa to dober začetek za spremembo odnosov v prihodnje.

Blinken je dejal, da želi ameriški predsednik Joe Biden stabilen odnos z Rusijo in da bi lahko državi sodelovali na področjih boja proti pandemiji, podnebnih sprememb, vprašanja iranskega in severnokorejskega jedrskega programa ter vojne v Afganistanu. "Menimo, da je to dobro za naše ljudi, za Ruse in dejansko za ves svet," je dejal Blinken. Pred sestankom je sicer dejal, da "če bo Rusija proti nam, našim partnerjem, našim zaveznikom delovala agresivno, se bomo odzvali."

Med temami pogovora so bili tudi kibernetska varnost in premik ruskih sil na mejo z Ukrajino, zdravstveno stanje Alekseja Navalnega ter opozicijske organizacije v Rusiji.

Po navedbah Lavrova sta diplomata pripravljala predloge za morebitno srečanje med Bidnom in Putinom.

Boj za interese na Arktiki

Blinken je srečanje Arktičnega sveta pospremil s pozivom, naj Arktika postane laboratorij za sodelovanje, usmerjeno k skupnim izzivom, kot je boj proti podnebnim spremembam, in nagovorom, naj to ne bo teren za militarizacijo. Lavrov je nasprotno že v ponedeljek v Moskvi jasno posvaril, da "je vsem že dolgo časa popolnoma jasno, da je to njihovo ozemlje, njihova zemlja".

Arktični svet razpravljal o podnebnih spremembah