Bilanca Breivikovega napada, ki je šokirala Norveško: bomba v Oslu je ubila osem ljudi, 209 je bilo ranjenih. Na Utoyi je umrlo 69 ljudi, 33 je bilo ranjenih. Foto: EPA
Bilanca Breivikovega napada, ki je šokirala Norveško: bomba v Oslu je ubila osem ljudi, 209 je bilo ranjenih. Na Utoyi je umrlo 69 ljudi, 33 je bilo ranjenih. Foto: EPA

"Naša ugotovitev je, da v času terorističnih dejanj ni bil psihotičen in da tudi zdaj ni psihotičen," je povedal psihiater Terje Toerrissen, ki je skupaj s psihiatrom Agnarjem Aspaasom izvedel drugo oceno, ki je sicer zaupnega značaja. Ocena je v nasprotju s prvo oceno, objavljeno novembra lani, ki je ugotovila, da je Breivik pravno neprišteven. Triintridesetletnik je bil marca uradno obtožen terorističnih dejanj.

Sojenje Breiviku zaradi bombnega napada lani julija v Oslu in pokola na otoku Utoya, kjer je potekal poletni tabor podmladka norveške vladajoče laburistične stranke, se bo začelo v ponedeljek. V dobre tri ure trajajočem strelskem pohodu je skrajnež pobil 69 ljudi, večinoma najstnikov. Bomba v Oslu je ubila osem ljudi.

Sodišče bo upoštevalo obe oceni
Sodišče bo upoštevalo obe poročili, ko se bo odločalo, ali naj Breivika pošlje na psihiatrični oddelek ali v zapor. Če bo sodišče odločilo, da je bil v času pobijanja prišteven, mu grozi do 21 let v zaporu z možnostjo podaljšanja zaporne kazni za tako dolgo, dokler bo veljal za nevarnost širši javnosti.

Tožilstvo je pred drugo psihiatrično oceno napovedalo, da je pripravljeno sprejeti, da je neprišteven, in bi zato zahtevalo obvezno psihiatrično pomoč, a si je pridržalo pravico, da spremeni to mnenje, če bi se pojavili novi podatki o Breivikovem duševnem zdravju.

Drugo psihiatrično oceno je sodišče odobrilo januarja zaradi vsesplošnega zgražanja nad prvo oceno, da je bil Breivik v času napadov psihotičen, in ga je diagnosticiralo kot paranoičnega shizofrenika, kar pomeni, da bi ga najverjetneje zadržali na psihiatričnem oddelku.

Raje smrt kot psihiatrični oddelek
Številni, ki so preživeli Breivikov morilski pohod, menijo, da je prišteven in da je edina primerna kazen zanj zapor. Tudi sam Breivik in njegovi odvetniki bodo verjetno veseli ugotovitev druge psihiatrične ocene, saj je desničarski skrajnež vedno vztrajal, da je prišteven, in je priznal izvedbo napadov. Svoja morilska dejanja je razglasil za del "križarskega pohoda" proti multikulturnosti in islamu, a zanikal, da bi šlo za teroristična dejanja.

V pismu, ki ga je pred kratkim poslal norveškemu tabloidu Verdans Gang, je zapisal, da bi bilo "huje kot smrt", če bi ga zaprli na psihiatrični oddelek. "Poslati političnega aktivista v norišnico je bolj sadistično in zlobneje, kot če bi ga ubili," je še zapisal.