Pussy Riot med pankovsko molitvijo v cerkvi. Foto: EPA
Pussy Riot med pankovsko molitvijo v cerkvi. Foto: EPA
Moskva
Med prijetimi protestniki v Moskvi je bil tudi šahovski velemojster in glasen Putinov kritik Gari Kasparov. Foto: Reuters
Kijev
Članica FEMEN-a se je najprej pokrižala in se nato z motorno žago spravila nad križ, Foto: Reuters
Dve leti zapora za ruske glasbenice

24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič so aretirali, potem ko so 21. februarja na glavnem oltarju v osrednji pravoslavni cerkvi v ruski prestolnici, v katedrali Kristusa Odrešenika, izvedle pankovsko molitev.

V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Vladimirja Putina, in obsodile Rusko pravoslavno cerkev "poveličevanja gnilih diktatorjev". Putin se je takrat potegoval za svoj tretji predsedniški mandat, ki ga je nato na majskih volitvah tudi dobil.

Po besedah sodnice je trojica kriva huliganstva, ki ga je vodilo versko sovraštvo, in razžalitve vernikov. Pojasnila je, da so glasbenice skrbno načrtovale svoje dejanje, s svojim vdorom v cerkev pa so tudi jasno pokazale nespoštovanje do družbe.

V pismu iz pripora je Tolokonikova povedala, da je priprtje članic njene skupine jasen znak, da je ogrožena svoboda vse države.

Ruska pravoslavna cerkev je pozvala državo, naj pokaže usmiljenje do treh glasbenic, čeprav se sama noče vmešavati v odločitev sodišča.

V izjavi za javnost je Cerkev ponovila kritiko skupine ter njen nastop označila za "bogoskrunstvo" in sovraštvo do milijonov ljudi. V Cerkvi upajo, da bo usmiljenje skupino glasbenic odvrnilo od ponovitve bogoskrunskih dejanj v prihodnosti.

Dekleta so se izrekla za nedolžne
Sojenje se je začelo 30. julija, glasbenice pa so se izrekle za nedolžne obtožb o huliganstvu, spodbujenem s "sovraštvom do vere". Ob tem so sicer izrazile obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.

Članicam skupine je sprva grozilo do sedem let zapora, a je tožilstvo zahtevalo tri leta. Za najvišjo kazen se ni odločilo zaradi olajševalnih okoliščin. Dve izmed obtoženk imata namreč majhne otroke, nobena pa še ni bila obsojena. Tožilstvo je še menilo, da se članice lahko spreobrnejo le, če bodo ločene od družbe.

Javnomnenjska raziskava neodvisnega moskovskega inštituta Levada je pokazala, da le 6 odstotkov vprašanih Rusov sočustvuje z usodo uporniških glasbenic, medtem ko 51 odstotkov vprašanih v dejanju skupine ne vidi nič dobrega oziroma so nastrojeni proti njim. Preostali vprašani se niso hoteli izreči.

Podpora tujih kolegov, molk domačih
Članicam skupine Pussy Riot so izrekli podporo številni tuji glasbeniki in umetniki, ki so ruske oblasti pozvali, naj jim zagotovijo pravično sojenje. Ob izreku sodbe so protesti v podporo glasbenicam napovedani v Moskvi in več evropskih mestih.

A medtem ko tuji glasbeniki drug za drugim izrekajo podporo zaprtim glasbenicam, so domači glasbeniki večinoma tiho ali pa se z njihovim početjem ne strinjajo. Eden izmed razlogov za njihovo neodzivnost je strah, da bi se zamerili Putinu in s tem tvegali izgubo glavnega vira prihodkov - zasebnih koncertov za ruske bogataše. Bojijo se tudi, da bi jih podpora glasbenim kolegicam stala pozornosti televizijskih kamer.

"Za številne izmed teh ljudi so glavno delo nastopi na poslovnih zabavah za velika naftna podjetja ali visoke vladne uradnike," je pojasnil pevec Jevgenij Fjodorov. "So del Putinovega sistema in jih je strah, da bi ga zapustili," je še dejal.

Iz protesta nad križ
V znak protesta in solidarnosti z rusko skupino so članice ukrajinske feministične skupine FEMEN v Kijevu podrle lesen križ, ki so ga postavili leta 2005 v spomin na žrtve stalinistične represije in hude lakote v 30. letih prejšnjega stoletja. Medtem ko se je 22-letna Ina Ševčenko z motorno žago lotila križa, sta njeni kolegici z vrvjo usmerjali njegov padec.

"Nobeno podjetje, niti tako uspešno, kot je Cerkev, nima pravice napadati pravic žensk", je dejala veteranka protestov, ki jih organizira FEMEN in na katerih članice protestirajo zgoraj brez. Policija je že sprožila preiskavo zaradi huliganstva. Najvišja zagrožena kazen je štiri leta zapora.

Dve leti zapora za ruske glasbenice