Tolokonikova je pred sodiščem spregovorila v imenu skupine. Foto: EPA
Tolokonikova je pred sodiščem spregovorila v imenu skupine. Foto: EPA

S sklepnimi besedami se je končala glavna obravnava odmevnega sojenja članicam pankerske skupine, ki so februarja v pravoslavni katedrali Kristusa Odrešenika v Moskvi izvedle punkersko molitev, v kateri so Devico Marijo prosile, naj jih odreši Vladimirja Putina in obsodile Rusko pravoslavno cerkev, ker "poveličuje gnile diktatorje".

Zadnji dan sojenja, ki se je začelo 30. julija, so imele sklepno besedo članice skupine in vodilna pevka Nadežda Tolokonikova je sojenje primerjala z represijo v času stalinizma, vendar je ob tem poudarila, da jo je opogumila mednarodna pozornost, ki jo je bilo deležno sojenje skupini.

Po njenih besedah članice skupine od začetka sojenja ne morejo več jokati. "Izgubile smo zmožnost joka. Med celotnim sojenje nam niso želeli prisluhniti," je povedala.

Tolokonikova je še dejala, da na sojenju niso izrekli nobene laži, v nasprotju s tožilstvom, kar so videli tudi ljudje. "Resnica bo zmagala," je prepričana.

Že pred tem so članice skupine pojasnile, da obžalujejo, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.

Sodba bo znana 17. avgusta.

Iz Kremlja prihajajo govorice o "milejši kazni"
Članicam skupine je najprej grozilo sedem let zapora zaradi huliganstva, a se zaradi olajševalnih okoliščin tožilstvo v torek ni odločilo za zahtevo po najvišji kazni, ampak je predlagalo tri leta zapora.

Dve obtoženki imata namreč majhne otroke, nobena izmed članic pa tudi še ni bila obtožena. Tožilstvo vseeno meni, da si mlade glasbenice zaslužijo "osamitev od družbe".

Predsednik Putin, ki je bil glavna tarča provokativnega nastopa v cerkvi, je prejšnji teden dejal, da v njihovem dejanju ne vidi nič dobrega, vendar po njegovem mnenju kazen vseeno ne bi smela biti preostra.

Viri blizu Kremlja so omenili možnost "milejše kazni", pri čemer naj bi sodišče še vedno odločilo, da so krive, vendar naj bi pri kazni upoštevalo čas, ki so ga že prestale v zaporu.