Spopadi v Siriji so od marca leta 2011 zahtevali več kot 100.000 življenj. Foto: EPA
Spopadi v Siriji so od marca leta 2011 zahtevali več kot 100.000 življenj. Foto: EPA

V telefonskem pogovoru z Asadom je ruski predsednik izrazil upanje na čimprejšnjo izvedbo mirovne konference, ki naj bi po poročanju sirskih medijev izvedli 12. decembra, potem ko so njen datum že večkrat prestavili.

Medtem ko je sirski režim v sodelovanje načeloma privolil, sirska opozicija za svojo udeležbo postavlja več pogojev.

Moskva pohvalila Damask
Putin upa, da bodo na konferenci, imenovani Ženeva 2, "konstruktivno" sodelovali tudi zastopniki sirske opozicije. Pogovor je potekal na pobudo Moskve in Putin je v njem tudi pohvalil Sirijo za njeno sodelovanje pri uničevanju zalog kemičnega orožja.

Ruski predsednik je izrazil tudi zaskrbljenost, in sicer zaradi nasilja islamskih skrajnežev nad kristjani ter pripadniki drugih verskih manjšin. Po njegovih besedah mora sirsko vodstvo narediti vse, da se zmanjša trpljenje ljudi v državi in se znova vzpostavi mir.

Asad se je po drugi strani zahvalil Moskvi za njeno podporo v sirskem sporu, ki traja že dve leti in pol. Oba predsednika sta se tudi zavezala, da bosta še naprej krepila vezi.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun naj bi datum mirovne konference za Sirijo uradno oznanil 25. novembra.

"Opozicija živi v oblakih"
V povezavi s konferenco se je oglasil sirski minister za informiranje Omran Al Zohbi in poudaril, da se sirska opozicija moti, če misli, da bo Asad odstopil, da bi zagotovil izvedbo mirovne konference.

"Tisti, ki sanjajo, da bodo šli v Ženevo, da jim bo predan ključ do Damaska, so neumni ljudje brez kakršne koli politične teže, ki ne razumejo ničesar o politiki in živijo v deželi bedakov v oblakih," je bil oster Zohbi. Poudaril je, da bo konferenca temeljila izključno na izjavi z dne 30. junija, ki opredeljuje "natančen časovni okvir in pogoje" konference.