Predsednika pohvalila sodelovanje med državama. V Siriji sicer podpirata nasportni strani. Foto: Reuters
Predsednika pohvalila sodelovanje med državama. V Siriji sicer podpirata nasportni strani. Foto: Reuters

Erdogan je prvi tuji državnik, ki ga je Putin osebno sprejel po dveh tednih samoizolacije, potem ko se je z novim koronavirusom okužilo več članov njegove ožje ekipe. Predsednika sta se pogovarjala predvsem o obrambnih zadevah in Siriji, poroča Reuters.

Erdogan je prejšnji teden nakazal, da Turčija kljub nasprotovanju ZDA še vedno namerava kupiti drugi komplet ruskih protiletalskih sistemov S-400. Prvi komplet so kupili leta 2019, po nakupu so ZDA uvedle sankcije proti turški obrambni proizvodnji in zagrozile z novimi sankcijami, če bo članica Nata nadaljevala nakupe ruske opreme.

"Na Generalni skupščini ZN-a so nas določeni ljudje spraševali o določenih specifičnih zadevah. Dali smo jim potrebne odgovore. Ni možno, da se zdaj obrnemo stran, po korakih, ki smo jih storili. Verjamem, da je zelo pomembno, da še naprej vsak dan krepimo turško-ruske odnose," je Erdogan glede sistema S-400 povedal Putinu.

Erdogan je prvi državnik, ki ga je Putin sprejel po samoizolaciji. Foto: Reuters
Erdogan je prvi državnik, ki ga je Putin sprejel po samoizolaciji. Foto: Reuters

"Mir v Siriji odvisen od turško-ruskih vezi."

Voditelja sta govorila tudi o Siriji. Turški uradniki so pred srečanjem napovedovali, da bo Erdogan pritisnil na Putina, da se vrne k prekinitvi ognja v sirski pokrajini Idlib, za katerega sta se državi dogovorili lani. "Koraki, ki jih skupaj sprejemamo glede Sirije, imajo velik pomen. Mir je odvisen od turško-ruskih vezi," je Erdogan Putinu povedal na začetku pogovorov.

Putin je Sirijo v svojih komentarjih le bežno omenil in dejal, da sta glede Sirije državi sodelovali precej uspešno.

Sirska pokrajina Idlib je še zadnja, ki ni pod nadzorom sil Bašarja Al Asada. Rusija in Turčija v vojni v Siriji, ki traja že več kot deset let, podpirata nasprotni strani; Rusija vladne sile, Turčija pa upornike. Nasilje se je s premirjem lani zmanjšalo, a še vedno prihaja do posameznih napadov, v katerih umirajo civilisti.

Putin poudaril pomen plinovoda Turški tok

Putin je na srečanju še poudaril pomen plinovoda Turški tok. Erdogana je pohvalil za pogum in odločitev za izgradnjo tega plinovoda, ki je v interesu tako Turčije kot Rusije, poroča ruska tiskovna agencija Tass. "Zdaj, ko smo priča precej zahtevnemu in turbulentnemu razvoju dogodkov na evropskem trgu s plinom, je Turčija lahko popolnoma mirna in varna," je dejal ruski predsednik.